Джо Байдън обеща увеличаване на данъците и борсите спаднаха

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън вече започна да оказва въздействие на фондовите пазари чрез политическите обещания, които прави във фискалната сфера. Плановете му засега включват увеличаване на данъците и икономически план на стойност 700 млрд. долара за възстановяване на страната, както и голяма част от идеите, защитавани от бившия кандидат за президент Бърни Сандърс, стана ясно от последните му изявления.

Тази сума ще бъде използвана за развойната дейност на американски продукти и е опозиция на реториката за America First („Америка на първо място“), идваща от действащия президент Доналд Тръмп. Според Байдън, подобен ход ще създаде 5 млн. нови работни места в страната.

„Това е конкурентен вид икономически национализъм, който подготвя сцената за изборно шоу във връзка с икономическото бъдеще на САЩ“, коментираха изказванията на Демократа от Washington Post.

Другата идея на Байдън обаче дори не звучи добре на хартия. В своя реч той обеща да докара до край „акционерския капитализъм“ и да увеличи корпоративния данък на 28%. Това веднага се отрази на борсите, които днес са леко надолу.

При технологичния индекс Nasdaq понижението е от 1,2%, S&P 500 се понижи с 0,75%, а Dow Jones е надолу с 1,48%.

Някои анализатори обърнаха внимание на факта, че кандидатът за президент обаче, изглежда, не знае колко средства е управлявал в „Плана за възстановяване“, приет малко преди самият Байдън да стане вицепрезидент на Барак Обама в началото на 2009 г. В някои свои изказвания той цитира сумата 84 млрд. долара, докато в действителност сумата възлизаше на 800 млрд. долара.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!