събота, юли 13, 2024

ДНСК спря строежа на най-високия хотел в България

Строежът на най-високия хотел в България е спрян. Разпореждането идва от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), която бе сезирана от Върховна административна прокуратура (ВАП). Небостъргачът I Tower, в който трябва да се помещава хотел от международната верига Marriott, е в етап на напреднал строеж. Той се намира в близо до площад „Македония“ в столицата, на метри от сградата, в която се намира и самата ДНСК.

Докладът на ДНСК посочва, че строежът не е съгласуван с Министерство на културата. По-рано днес главният прокурор Иван Гешев заяви, че „има данни за престъпления с документи“, издадени от културното ведомство и свързани със строежа. От думите му не стана ясно какви точно са те, като Гешев само заяви, че сградата се намира на „по-малко от 50 м от паметник на културата“. От ВАП съобщиха още, че започват проверка на министъра на културата Боил Банов и ще сезират Специализираната прокуратура.

За строежа на сградата се заговори в началото на 2018 г. Тя е разделена на две части, като по-високата трябва да се извисява на 113 м. Именно в нея трябва да бъде хотелът Marriott с над 200 стаи, 60 апартамента. В по-ниската, която ще бъде на 6 етажа, трябва да има офиси, два ресторанта и спа.

По проекта работи специално създадената компания I Tower Development, официално собственост на италианския холдинг Finvis S.r.l. В последните седмици медийни публикации твърдят, че хазартният бос Васил Божков има роля в инвестицията. От самата компания отрекоха каквито и да било връзки с Божков или негови компании.

Изграждането на строежа е финансирано с €58,3 млн. заеми от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и „Пощенска банка“. Договорите за тях бяха подписани през 2018 г. в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов.

През май, когато ВАП сезира ДНСК, от компанията съобщиха още, че имат всички необходими разрешителни за строеж.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!