петък, юли 19, 2024

Цената на златото счупи 9-годишен рекорд

След като в първия ден на месеца фючърсите на златото пробиха границата от 1800 долара за тройунция – най-високата им стойност от есента на 2011 досега, днес те продължиха да растат и от сутринта добавиха 17 долара на борсата Comex, достигайки 1823 долара за тройунция.

Сега обаче към фючърсите с доставка до края на месеца, към ралито се присъедини и спот цената на златото, която се покачи до 1810,98 долара за тройунция. Това е най-високата текуща стойност на благородния метал от средата на 2011 г., но той тепърва има накъде да расте, за да пробие през границата от 1900 долара, която беше премината също преди девет години и засега е най-големият исторически пик.

Среброто също запазва позитивната си динамика от последните дни и фючърсната му цена достигна 19,04 долара за унция.

„Златото тъкмо премина през най-доброто тримесечие от 2016 г. насам и достигна най-високата си стойност от осем години насам“, написа на 3 юли Питър Шиф. „Но второто тримесечие на 2020 г. не е аномалия. Златото расте от седем последователни тримесечия. Това е най-дългото поскъпване на жълтия метал на тримесечна основа от Голямата рецесия насам.“

Данните показват, че златото започва растежа си още от последното тримесечие на 2015 г., когато и става ясно, че Федералният резерв няма да успее да увеличи основния лихвен процент и да понижи счетоводния си баланс. Но цената започна да се покачва осезаемо в края на 2018 г.

„Тук трябва да се отбележи очевидното: поскъпването на златото стартира далеч преди кризата с коронавируса и съвпада с паричната политика на Федералния резерв, която започна по същото време“, казва Шиф. „С други думи, централната банка вече се беше захванала с невероятни парични политики преди коронавируса и именно тези политики подпомагаха нарастването на цената на златото.“

Тези „невероятни политики“ се изразяват в новото понижаване на лихвените проценти в края на 2018 г., когато фондовите пазари започнаха да спадат, след като основната лихва беше увеличена. От тогава досега, Федералният резерв я сви още няколко пъти, като в момента тя е на 0,25%.

Прогнозата на специалиста, както и на институции като Saxo Bank е, че стойността на метала ще продължи да се покачва. В прогнозата си от началото на месеца, Оле Хансен от Saxo се оказа прав, че то ще пробие прага от 1800 долара за тройунция – нещо, което се случи още няколко дни по-късно.

Оценката на специалиста е, че през второто полугодие търсенето на благородния метал ще е още по-високо, отколкото през първото. „Cпocoбнocттa нa злaтoтo дa изнepвя, a cлeд тoвa дa възнaгpaждaвa тъpпeливия инвecтитop, вepoятнo щe ce види нaпълнo пpeз тpeтoтo тpимeceчиe“, посочи тoй.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!