събота, юли 13, 2024

Цената на петрола Brent се задържа около $43 за барел

Цените на петрола спадат в сряда. Пазарите очакват официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ за промените в стоковите запаси на петрол и горива в страната.

Септемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с $ 0,13 (0,3%) в сравнение с края на сесията във вторник и се търгуват по $42,95 за барел. Вчера в хода на търговията цената на тези контракти се понижи с $ 0,02

Фючърсите за американския еталон WTI с доставка в същото време на Нюйоркската стокова борса NYMEX спадат с $0,17 (0,42%), до $ 40,45 за барел. През предишната сесия WTI поевтиня с 0,02%.

Според Американския институт за петрола (API) стоковите запаси от суровината са се увеличили с 2 милиона барела през седмицата, приключваща на 3 юли. Бензиновите запаси обаче намаляват с 1,8 милиона барела, а на дестилатите – с 847 хиляди барела. Запасите от нефт на терминала Кушинг, където се съхраняват количествата търгувани на борсата, се увеличиха с 2,2 милиона барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват американското министерство на енергетиката да покаже намаление на запасите с 3,7 милиона барела през миналата седмица. Според прогнозата им запасите от бензин намаляват с 1,2 милиона барела, а на другите дестилати – с 500 хиляди барела.

Управлението за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на Министерството на енергетиката на САЩ казва в месечен доклад, че очаква световните петролни резерви да намалят със скорост от 1,8 милиона барела на ден до края на 2021 г., което ще компенсира основния излишък, натрупан в началото на 2020 година.

EIA повиши прогнозата си за цените на WTI за тази година с 6,9% в сравнение с прогнозата от юни – до $ 37,55 за барел. Агенцията сега очаква, че Brent през 2020 г. ще струва средно $40,5 за барел, което е с 6,5% по-високо от предишната прогноза.

Според прогнозата на EIA през 2021 г. петролът WTI ще струва средногодишно 45,7 долара за барел, а Brent – 49,7 долара за барел.

В същото време инвеститорите остават загрижени за възстановяването на търсенето поради повторното въвеждане на карантинни мерки в някои страни. .

„Данните за търсенето все още са от решаващо значение, тъй като пазарът оценява как САЩ и други страни реагират на мерките за смекчаване на карантина“, казва Роби Фрейзър, старши стоков анализатор в Schneider Electric, пред MarketWatch.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!