Британски мобилни оператори: Изгонването на Huawei ще струва милиарди

През миналата седмица правителството на Великобритания обяви, че макар Huawei да има инвестиционно намерение за създаване на завод за чипове, китайската компания ще бъде ограничена от 5G мрежите в страната. Това е обръщане на позицията спрямо началото на годината, когато властите изтъкнаха, че ще допуснат фирмата до пазара.

Според новите правила, приети от правителството, мобилните оператори на Острова трябва понижат използването на компоненти на компанията с 35% през следващите три години. Проблемът е, че почти 70% от мрежите на някои оператори като BT са изградени с технология на Huawei, докато останалата една трета от тях – с такава на Nokia и Ericsson.

Мобилните оператори в страната обаче посочиха, че политическото решение може да има непредвидени за управляващите негативни странични ефекти, предаде CNBC. Според ръководителя на мрежите към Vodafone Андреа Дона този ход ще струва милиарди паундове и ще доведе до прекъсвания в мрежата.

По думите на Дона, ако Vodafone трябва да замени оборудването на Huawei с друг доставчик, това ще доведе до спиране на достъпа до мрежата за потребителите на компанията за няколко дни. Тя, заедно с представител на BT, която притежава EE, най-големият мобилен оператор във Великобритания, поискаха времевият хоризонт на плана да бъде удължен до поне пет години.

„Логистично невъзможно е според мен да понижим експозицията си към Huawei до нула за три години“, каза главният технологичен директор на BT Хауърд Уотсън. „Това буквално ще означава спиране на достъпа до мрежите за потребителите, включително и до 4G и 2G мрежите.“

Разбира се, от Huawei не пропуснаха също да изтъкнат какви негативи ще доведе решението на правителството. „Великобритания има уникалната възможност да се превърне в лидер в 5G“, каза директорът на компанията за Острова Виктор Жанг. „Но ограниченията, наложени от САЩ, потенциално застрашават това лидерство и може да доведат до забавяне в страната. По-важното обаче е, че ограниченията ще задълбочат дигиталното разделение.“

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!