брекзит българия

Стокообменът ни с Великобритания намаля в навечерието на развода на Лондон с ЕС, след като през 2018-а приближи 1 милиард лева. Всеки втори бизнес в България под някаква форма ще бъде засегнат от Брекзит, сочат прогнозите на анализаторите. Пораженията са налице още преди разводът на Лондон с Европейския съюз да стане факт на 30 януари. С близо 5 на сто е намалял вносът в страната от Обединеното кралство в месеците преди Брекзит, пише „Марица“.

Стоки за 759.1 млн. лева сме купили от януари до края на октомври миналата година, докато за същия период през 2018 г. сумата е била 797.9 млн. лева, показват данните на Националния статистически институт. Тенденцията е обратна при износа ни за Великобритания, който е скочил, макар и минимално. До началото на ноември търговското салдо продължава да е положително.

Великобритания е 11-ият най-голям потребител на български стоки за 2018 г. и на 18-о място в нашия внос. Най-много от Острова през 2018 г. сме купували автомобили и лекарства, следвани от алкохол и машини.

В обратна посока за Острова отиват части за превозни средства и отново лекарства. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на британския пазар.

Към септември 2019 г. преките инвестиции на Великобритания в България са 159.8 млн. евро, показват данни на икономическото министерство.

Сред стоте най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина от грозде и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Български стоки, изнасяни към Великобритания, на обща стойност 23.6 млн. евро ще бъдат обмитени при Брекзит без търговско споразумение между Лондон и ЕС. Сумата е в средата за ЕС, като осем други страни – Гърция, Финландия, Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Хърватия и Естония – ще бъдат по-леко засегнати от нас.

Договорът за Брекзит предвижда 11-месечен транзитен период, по време на който Великобритания ще продължи да се съобразява с европейските регулации и правила, докато и ако не бъде подписано търговско споразумение.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън вече заяви, че иска пълноправна търговска сделка до края на годината, включваща всички аспекти от търговските взаимоотношения между ЕС и страната му, включително тези, свързани със сигурността, въпреки че повечето европейски представители не смятат, че това е възможно.

Джонсън обаче настоява, че срокът за подписване на бъдещото търговско споразумение е до края на 2020 г. и няма да бъде удължаван. Изследване показва, че Брекзит може да струва на Великобритания повече от 200 милиарда паунда под формата на пропуснати икономически ползи до края на тази година.

От 1 януари 2021 г. при пътуване в Европа британските шофьори ще трябва да си извадят нови специални „зелени карти“ – сертификати, които ще разширяват обхвата на техните пътни застраховки за всички страни в Европа. За това предупреждава нов онлайн съветник, публикуван на сайта на британското правителство. Освен това от първия ден на следващата година ще се сложи край и на гарантирания безплатен роуминг на цялата територия на ЕС.

Виж още:Меркел не изключва промени в европейските договори след Брекзит Германският канцлер Ангела Меркел смята, че ЕС може да се наложи да измени договорите, …Feb 3 2020bulmedia.net

Брекзит отприщи вълна на омраза от „истинските англичани“ към „натрапниците гурбетчии“ (СНИМКА)Както се и очакваше, Брекзит отприщи и вълна на омраза от „истинските англичани“ към „натрапниците“.…Feb 3 2020bulmedia.net

Българи във Великобритания с оптимистични очаквания за брекзитВторият ден от брекзит в британската столица по нищо не личи, че се е случила историческа промяна. П…Feb 2 2020bulmedia.net

Коментари