неделя, май 26, 2024

Безработицата е най-голямото препятствие пред жилищните пазари по света

Перспективите за големите жилищни пазари по света не изглеждат положителни. Високото ниво на безработица, блокирането и ниската имиграция са най-големите препятствия за пазара през следващата година, според анкетирани от Reuters анализатори.

Коронавирусът тласна световната икономика към дълбока рецесия, като очакваното възстановяване ще бъде бавно и дълго. Вирусът все още се разпространява на етапи в много държави.

Докато средните цени на жилищата в няколко страни може да нараснат през тази или следващата година, опасенията от продължителен спад на активността се увеличават, смятат над 100 експерти от пазара на имоти.

Прогнозите за цените на жилищата в Австралия, Индия, Дубай, Великобритания, Канада и Съединените щати например, са за спад тази и следващата година при най-лошия сценарий.

„Цените на повечето основни пазари ще паднат, вероятно около 5%, а на някои това може да бъде и по-значително“, казва Лиам Бейли, ръководител на доклада в Knight Frank в Лондон. „Ако станем свидетели на още едно значително блокиране, налице ще са всички опасения за това цените отново да паднат. „

САЩ

Въпреки че наличието на жилища на достъпни цени е хроничен проблем от години, основният проблем сега ще е е безработицата, която е скочила от рекордни нива в рамките на няколко месеца и се очаква да остане доста над нивата от преди COVId19 поне поне до 2022 година.

Именно безработицата е най-голямото препятствие пред жилищните пазари през следващата година, според две трети от анализаторите от изследваните страни. Повече от 10 на сто от тях смятат, че по-ниската имиграция ще повлияе на пазарите на жилища.

„Нарастващата безработица и рискът от съкращения вероятно ще окажат отрицателно въздействие върху жилищния пазар през следващите месеци. Много хора ще изберат да отложат всякакви големи финансови стъпки, включително покупка или продажба на къща, докато нямат по-ясни очертания по отношение на сигурността на доходите си и икономическите перспективи не се подобрят „, заяви Джейми Дърам, икономист от PwC в Лондон.

„Въздействието върху жилищния пазар вероятно ще се усети непропорционално в райони с големи сектори на хотелиерството и туризма, които са били най- сериозно засегнати от вируса.“

Повече от 80% от анкетираните заявяват, че възстановяването до нивата преди COVID-19 ще бъде „постепенно“ или „бавно и дълго“. Останалите са на мнение, че ще е бързо или вече има признаци на подобрение на пазарите.

Други големи пазари

Прогнозите за цените на жилищата в Индия и Австралия ще паднат през тази и следващата година в контекста на по-високата безработица, а слабото доверие на потребителите и опасенията от втора вълна на вируса намаляват шансовете за устойчив възход в Китай.

Предвижда се цените на жилищата във Великобритания да паднат тази година. В Канада се очакваше да нараснат с много по-бавни темпове от прогнозираното преди три месеца.

Малко над половината от анализаторите, прогнозират преместване от големите градове в средносрочен и дългосрочен план. „Това ще бъде по-скоро настройване, а не масово изселване“, заяви Майлс Шипсайд, директор на уебсайта на Великобритания Rightmove. „Градовете са удобни, поради по-малкото пътуването“, каза той.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!