Безопасните валути и златото доминират инвеститорския интерес

Доларът и други валути – сигурни убежище печелят спрямо по-рисковите в началото на търговията в петък след скока на новите коронавирусни инфекции в САЩ и в целия свят, което допълнително подкопа надеждите за бърз обрат в икономиката.

Златото леко поевтинява днес сутринта, отдалечавайки се от 9-годишините си ценовите максимуми от 2011 г. насам, но продължава да се радва на засилен интерес. Но след като надхвърли нивото от $1800 за унция, сега се наблюдават и продажби от някои инвеститори

Безопасната йена достигна двуседмичен връх спрямо долара, като се покачи до 106,90 йени срещу 107,20 йени за долар в четвъртък.

Швейцарският франк, друг актив – сигурно убежище е близо до най-високото си ниво за шест седмици спрямо общата европейска валута – при 1,0619 франка за евро. Срещу американската валута франкът вчера докосна четиримесечен връх от 0,93625 франка спрямо долара.

Общата валута днес сутринта струва на валутния пазар 1,11260 долара срещу 1,1185 долара за евро в края на предишната търговска сесия. В четвъртък еврото загуби от стойността си 0,1%, отстъпвайки от едномесечния връх от 1,1371 долара.

Спрямо японската национална валута европейската се разменя срещу 120,36 йени в сравнение със 120,98 йени ден по-рано.

Данни от четвъртък показаха, че броят на американците, подали заявления за първоначални обезщетения за безработица, спадна до близо четиримесечно дъно миналата седмица. И все пак, компаниите от някои сектори като търговията на дребно и авиопревозвачите обявяват съкращения на работни места и за тях перспективите остават силно несигурни.

Китайският юан, който често е в съответствие с чувствителните към риска валутни групи, спря тенденцията на спад, подкрепен от надежди за приток на капитали, тъй като цените на китайските акции се покачиха.

Офшорният юан се търгува по 7,005 юана за долар, понижение с около 0.1%, след като достигна близо четиримесечния връх от 6,9808 юана за долар в четвъртък. Китайската валута е натрупала почти 1% досега тази седмица, изпреварвайки много други за същото време.

Цената на августовските фючърси за злато в петък сутринта на нюйоркската борса Comex спадна с 0,06%, или 1,15 долара – до 1802,55 долара за тройунция. Септемврийските фючърси заа среброто поевтиняха с 0,03% до $ 18,957 за унция.

Инвеститорите все още предпочитат безопасни активи, които традиционно включват злато, тъй като увеличаването на броя на случаите на коронавирусна инфекция намалява перспективите за бързо възстановяване в световната икономика. На този фон в продължение на седмица цената на златото достигна най-високите си стойности от септември 2011 г. насам, след което премина към лек корекционен спад.

„Златото се изкупува доста силно, след като надхвърли нивото от 1800 долара, и сега наблюдаваме продажби от някои инвеститори,“ каза Едуард Мейр, анализатор от ED&F Man Capital Markets, пред Reuters.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!