петък, февруари 23, 2024

Азия не може да се изхранва сама. И за да промени това са ѝ нужни $800 милиарда

За Азия е невъзможно да се изхранва сама и континентът трябва да инвестира 800 милиарда долара през следващите 10 години, за да успее да отговори на търсенето на хранителни продукти. Това се казва в нов доклад, носещ името Asia Food Challenge Report.

Населението на континента расте, а потребителите търсят по-сигурна, здравословна храна, се казва в него.

Разходите за хранителни стоки в Ация ще се удвоят от 4 трилиона долара през 2019 година до 8 трилиона долара през 2030 година.

„Ако тази инвестиция (бел.ред. от 800 милиарда долара) не бъде осъществена, смятаме, че индустрията няма да може да отговори на търсенето, което ще доведе до по-лоши условия за населението“, казват експертите от PwC, Rabobank и Temasek в доклада.

„Азия не може да се самоизхранва и разчита на дълги вериги за доставки от Америка, Европа и Африка“, се посочва още в документа.

Освен нарастващият брой на населението климатичните промени също ще добавят допълнителен натиск върху региона, което ще даде резултат в проблеми с доставките и волатилност на цените.

И ако размера на обработваемата земя на човек на континента ще се свие с 5% до 2030 година, то броят на хората предстои да се увеличи с близо 250 милиона души или с население, равняващо се на това на цяла Индонезия.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!