понеделник, юли 22, 2024

Акциите на тази компания са поскъпнали с 2574% за година. И никой не може да обясни защо

Рекордното рали на акциите на компания от Абу Даби се оказа мистерия за инвеститорите, след като тяхното покъпване от 2574% за последните 12 месеца остана почти необяснимо на фона на малките обеми на търговията с тези книжа.

Дружеството International Holdings (IHC), което е генерирало основната част от приходите си през 2019 година от ферми за риба, е успяло да повиши пазарната си капитализация до 14 милиарда долара от едва около 139 милиона долара. При това само в рамките на една година.

Нещо повече – бързият ръст на цената на акциите не е бил нарушен и от срива на фондовите пазари в резултат на епидемията от коронавирус. Така от началото на 2020 година книжата са с 313% нагоре, пише Bloomberg.

Това превръща акциите на IHC в най-добре представящите се в света за последните 12 месеца при компаниите с оценка над 1 милиард долара. Така към днешна дата дружеството е петото по големина на фондовия пазар в Обединените арабски емирства след Emirates Telecom, First Abu Dhabi Bank, Emirates NBD и DP World.

Но ралито на ценните книжа е трудно за обяснение. В края на миналата година компанията има активи на обща стойност от едва 1,1 милиарда долара, а нетната ѝ печалба възлиза на 138 милиона долара.

В същото време от началото на 2019 година от IHC успяват да затворят няколко придобивания, някои от които на по-висока цена. Най-голямата сделка е за покупката на PAL Cooling Holdings, като за да успее да я финансира, дружеството пука нови акции на обща стойност от около 357 милиона долара.

Що се отнася до това кой е собственик на дружеството, вторият най-голям акционер в него е групата Royal Group for Corporate Management, ръководена от шейх Тахнун Бир Зайед Ал Нахян. Той от своя страна е член на кралското семейство на Абу Даби и става председател на IHC през април.

Най-големият дял в компанията управлява Pal Group of Companies – дъщерно дружество на Royal Group. То е било собственик на PAL Cooling Holdings, но след придобиването ѝ от IHC тя получава акции в компанията като част от сделката. В резултат в момента Royal Group и Pal Group управляват над 80% от IHC.

Шейх Тахнун също така е председател на ADQ, по-известна като Abu Dhabi Development Holding. Последната е една от големите корпорации в Абу Даби, която развива дейност в няколко различни индустрии. Включително тя има участие в фондовата борса Abu Dhabi Securities Exchange, на която се търгуват акциите на IHC.

От Bloomberg посочват, че досега от компаниите IHC, Royal Group, както и от фондовата борса на Абу Даби не е отговорил на техните запитвания по този случай. От регулатора на Обединените арабски емирства са посочили, че казусът влиза в компетенциите и отговорностите на фондовата борса и обяснение за поскъпването на акциите на IHC трябва да се търси от нея.

Източник: Money.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!