Сърбия казарма

През 2020 година съседна Сърбия по всяка вероятност ще възстанови задължителната казарма, съобщава електронното издание на белградския вестник Kurir. Военният анализатор Мирослав Лазански твърди, че сръбската армия има дефицити, тъй като професионалните войници са над 30-годишна възраст и не могат физически да отговорят на всички поставени им задачи.

Обсъждането на връщането на задължителната служба е обсъждано в продължение на година, съобщиха местните медии. „В Сърбия липсват обучени резервисти. резервна армия и военна армия. Предишните конфликти са показали, че военните, които са отслужили, са по-добрите бойци“, отбеляза Лазански.

Според него Сърбия най-вероятно ще запази комбинирана система, според която армията ще бъде съставена от професионални войници, наемници и военни, преминали през задължителна служба, предаде агенция „Фокус“.

Анализаторът Александър Радич смята, че страната трябва да намери подходящ модел, който да ѝ подхожда, както и на времето, в което живеем. „Нямаме нито пари, нито условия, за да направим това, както преди… Никой не може да принуди никого да отиде в армията, но има момчетата, които ще се съгласят доброволно да изтърпят военна служба, ако не се занимава с маргинални работи като почистване на двора, например“, коментира Радич.
Спомени от соца: Култови бисери от казарматаЕдно време нямаше измъкване – завършиш ли, отиваш в казармата, или както се казваше тогава, ставаш м…Jan 22 2019bulmedia.net

Коментари