жорж ганчев
Жорж Ганчев

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев. След 10 дни щеше да навърши 80 години. Починал е българският политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок Жорж Ганчев.

Това пише в писмо до медиите режисьорът Живко Ботев: „С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце. След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев.
Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството. През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента, се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература.
Познат в почти всички краища на света той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години.
Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините.“

„Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца например), Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора. Ще го изпратим в петък в Света София!“, написа в социалните мрежи и кръщелникът на Жорж Ганчев Стоян Бончев.

Известният общественик и политик е роден на 29 август 1939 година. Родното му име е Георги Ганчев Петрушев.

През младостта си се изявява като спортист – шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. След 90-та година става един от учредителите на СДС.

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.
През последните години Жорж Ганчев се превърна и в част от екипа на телевизия „Евроком“ като автор и водещ на предаването „При Жорж“, където срещна зрителите с емблеми на българската политика и култура.
Ще запомним Жорж Ганчев с изключителното му живо и вдъхновяващо присъствие, галантност, жаждата му за живот и за творене.

Поклон!

Редакцията ни изказва съболезнования на близките на Жорж Ганчев.

Коментари