понеделник, април 15, 2024

Живодар Терзиев очаква до седмици горивата да започнат да поевтиняват

Цените на бензина и дизела в момента са едни от най-високите от началото на пандемията от коронавирус, но до края на годината се очаква ръстът им да спре и дори до няколко седмици горивата да започнат леко да поевтиняват. Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

По негови думи обаче в момента сме в своеобразен пик при цените на горивата.

Той обясни, че по отношение на международните цени и приложението им към българския пазар, е имало изоставяне от 30 до 40 дни в месеците април и май, а сега при тези устойчиви нива на международните цени, в това число и на нефта между 68 и 78 долара, пазарът е постигнал своя максимум и това са максималните цени, които може да се очакват.

Терзиев отбеляза, че вече са започнали да се усещат тенденции заради забавянето на икономиката в Китай и някои проблеми в потреблението на САЩ. По тази причина международните цени бележат намаление последните няколко дни.

Той посочи, че до края на годината за цените на горивата у нас ще оказват влияние два фактора – съставянето или несъставянето на правителство и COVID вълната, която се очаква в първите две седмици на септември.

Терзиев поясни, че съставянето на правителството има отношение единствено към икономическата активност и към мерките, които ще се предприемат срещу разпространението на коронавируса. Според него това ще доведе до устойчиви цени – 2,23 – 2,24 -2,25, и може би ще се види понижение следващите седмици.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!