Жителите на село Лозен на протест заради ферма за ларви

Десетки жители на най-голямото село в България – Лозен, намиращо се до София, излязоха на протест против плановете за преместването на фермата за ларви на фирмата „НАСЕКОМО“ в населеното място. Към момента тя се намира в град Елин Пелин, като след протести на местното население и последвали действия на общината, тя бе затворена.

„Жителите на с.Лозен сме запознати в подробности с дейността на Насекомо АД и настояваме фермата незабавно да напусне пределите на селото. Производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с района, където в близост до селото и на метри от мястото има търговски обекти и заведения за хранене“, се казва в позиция на сдружение „Развитие на Лозен“. 

„В протеста ни няма нищо политическо, просто искаме това производство, което мирише ужасно, да не бъде изграждано в Лозен, където живеят над 10 000 души“, каза пред News.bg Росен Маринов, организатор на протеста. Следва да се отбележи, че фирмата „Насекомо“ е свързана с Яна Балникова, която е сред основателите на партията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната„, категоричен е той.

Местните са недоволни и от това, че е било позволено фермата да бъде изградена без оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквато според тях е задължително да има при изграждане на подобен род съоръжения. „Очевидно е приложено изключително голямо влияние – документите за изграждане на фермата са подадени на 30 септември, а разрешително е било получено само 3 дни по-късно“, добави Маринов. И уточни, че протестиращите нямат нищо против бизнеса на „Насекомо“, но мястото му не е в населен пункт, а следва да се приравни с правилата за екарисаж, което изисква отстояние от поне 7-8 километра от места, където живеят хора. 

Същевременно в петък от компанията пратиха до медиите позиция, в която категорично отричат производството им да отделя неприятен мирис и заради него да се повишава популацията на мухи.

Протестиращите обаче са категорични – няма да отстъпят от исканията си, като са готови дори на „по-крайни действия„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!