Жители на Омуртаг протестират заради безводие

Жители на град Омуртаг излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода веднъж седмично, за няколко часа, на фона на епидемията от COVID-19, съобщи Нова телевизия.

Хората планират блокирането на пътя София-Варна край града – нещо, което към момента не им се позволява от полицията.

По думите на местните проблеми с водата винаги е имало, но ситуацията към момента била нетърпима. Те се оплакват, че по една седмица не се къпят.

От ВиК – Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг. Включването му щяло да стане бързо.

„В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. Довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден“, посочва инж. Явор Миланов, управител на ВиК-Търговище.

Държавата, обаче, трябвала да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още чакат отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците.

В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга не само града, но и околните села, които изобщо нямат вода от месец.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!