четвъртък, юни 13, 2024

Зенитно-ракетни войски „превзеха“ центъра на столицата

С атрактивно изложение на бойна техника бе отбелязан 1 октомври – празникът на българските зенитно-ракетни войски. Машините бяха на показ на софиянци и гостите на столицата от 9 до 14 часа в петъчния ден пред храм-паметника „Александър Невски“.

Бяха изложени редица образци като комплексите C-75М3 „Волхов“ (SA-2), C-125М „Нева“ (SA-3), 2К12 „Куб“ (SA-6), C-200 „Вега“ (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на страната ни.

Въпреки намаляването на личния състав в последните десетилетия зенитно-ракетни войски разполагат с модернизирани командни центрове и добра техника, като съвместно с изтребителната авиация, а и също благодарение на тясното партньорство с партньорите от НАТО българското небе е много добре защитено, изтъкна командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Валери Ценов.

„Основната мисия на базата ни от създаването й преди 60 години е защитата на българското небе. При възникване на извънредна ситуация силите ни винаги могат да реагират адекватно„, посочи той. И отчете успеха на тазгодишните учения на полигона край Шабла, където нашите военни проведоха учения с американски и сръбски армейски части.

„Целта на днешната инициатива, която е във връзка с празника е в три насоки. Първо да уважим нашите колеги-ветерани, дали живота и службата си на зенитно-ракетни войски, които трябва да знаят, че ние продължаваме мисията им. На второ – да покажем на обществото, че въпреки извънредната обстановка българската армия продължава да изпълнява задълженията си и  сигурността на страната. А третото направление е младите хора, които имат интерес, да се запознаят с техниката и с работата ни“, изтъкна полк. Ценов.

Именно заради това в рамките на изложението бяха разположени и пунктове с информация за инициативата на армията „Бъди войник“, която цели привличането на повече млади хора в редовете на войската. В последните години тенденцията е позитивна – наблюдава се растящ интерес, отчете командирът на зенитно-ракетните войски.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!