понеделник, юли 15, 2024

Здравният министър настоява биоцентралата в село Труд да бъде спряна

Ще настоявам биоцентралата в с. Труд временно да бъде спряна, докато бъдат отстранени всички несъответствия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в Пловдив.

Той посочи, че в рамките на месец и половина е провел три разговора с областния управител на областта Дани Каназирева, като последната им среща е била преди няколко дни. Освен това областният управител е входирал в министерството писмо, в което са описани и обобщени всички жалби и проблеми през годините.

„Днес подписах писмо до министъра на околната среда и водите, с което искам да се направи оценка на въздействието върху околната среда – за жителите на Труд. Категорично считам, че всички български граждани, където и да живеят на територията на Република България, трябва да се чувстват комфортно, трябва да могат да си отварят прозорците и да дишат чист въздух и властите трябва да гарантират това тяхно право“, заяви проф. Ангелов.

Той отбеляза още, че довечера областният управител ще има среща в Труд, за да съобщи какви мерки ще бъдат предприети.

„Разбирам, че има изключително големи проблеми, свързани с липсата на технически съоръжения, които са необходими, за да гарантират липсата на миризми, липсата на изисквания, които са по други закони, разписани като нормативни изисквания. Именно затова ще настоявам предприятието временно да бъде спряно, докато бъдат отстранени всички несъответствия. И още нещо нека да бъде ясно, за да не бъдем обвинени в това: не спираме никакви бизнеси. Министерството на здравеопазването, правителството трябва да гарантират добро качество на живот на всеки един български гражданин“, подчерта здравният министър.

По думите му премиерът Бойко Борисов е запознат с този въпрос и ще окаже пълното съдействие, необходимо от страна на правителството, всички институции да си свършат работата в срок и жителите на село Труд да бъдат спокойни.

По отношение на заболелите с COVID-19 в Пловдив, Ангелов изтъкна, че ситуацията в града е изключително добре контролирана.

Заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение е по-ниска от средната за страната. Към 7 октомври са хоспитализирани 99 пациенти с COVID-19, от които 6 в интензивни структури. Двама от тях са починали късно снощи, поясни още здравният министър.

Той допълни, че за 7 октомври от общия брой заболели медицински специалисти за страната, 4-ма са от област Пловдив. От началото на епидемията до сега положителните за коронавирусна инфекция медицински служители в Пловдив са 126. Към момента 52 са активните, от които хоспитализирани са 6 – 2 лекари, 2 сестри, 1 санитар и 1 друг медицински персонал. 46 са на домашно лечение.

Лечебните заведения, приемат пациенти с коронавирусна инфекция, са 10, като 8 от тях се намират в Пловдив. В областта към момента има 110 свободни легла за пациенти с COVID-19.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!