фолксваген завод фалшиви новини

Драмата приключи – мегазаводът на Фолксваген, за който спореха България, Турция и дори Сърбия, ще е у нас! Високопоставен източник от ГЕРБ, запознат с детайлите по преговорите, съобщи благата вест, че София е надделяла в преговорите и жребият е хвърлен. България ще получи 1,3 млрд. евро инвестиции и 5000 работни места, за да произвежда два модела с марката „Шкода” и „Пасат” с бранда на Фолксваген, съобщи Lupa.bg.

Още от България

Теренът на суперфабриката ще е в Кремиковци, това също е част от взетото вече решение. Така отпада вариантът големият работодател да отвори свой клон в промишлената зона на Пловдив, каквато идея се лансираше пред пролетта.

В момента текат преговори между синдикатите на България и Германия за условията на труд, отсече източникът ни от управляващата партия. По думите му с проблема се е заел лично премиерът Бойко Борисов, който усилено лобирал фабриката на германския автомобилен гигант да е у нас. „Очевидно усилията на министър-председателя са се увенчали с успех, защото Фолксваген вече е избрал България. Новината ще бъде оповестена публично през есента”, подчерта информаторът от върховете на ГЕРБ.

Πocлeднoтo oфициaлнo cъoбщeниe oт Фолксваген бe oт 13 мaй, ĸoгaтo oт ĸoмпaниятa зaявиxa, чe oтлaгaт взимaнeтo нa ĸoнĸpeтнo peшeниe и пpoдължaвaт пpeгoвopи „c ocтaнaлитe пoтeнциaлни мecтa“. Tвъpди ce, чe y нac нaй-пoдxoдящи ca лoĸaции ĸpaй Coфия и Πлoвдив – в Kpeмиĸoвци и в Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa.

Благата вест идва на фона на фалшивата новина, лансирана преди ден от немския „Ханделсблат”, че автомобилният концерн, най-големият в света, е избрал Турция за новата си фабрика.

Все пак медия с утвърдено реноме в икономическия ресор в Германия – сайтът finanzen.net, написа истината – България продължава да води пред Турция в надпреварата за инвестицията на Фолксваген. „На първо място в списъка с фаворитите стои България, следвана от Турция”, пише изданието и потвърди новината, че вече текат интензивни разговори за покупката на терен в близост до София.

Коментари