понеделник, април 15, 2024

Засега не се налага изтегляне на AstraZeneca, увери Богдан Кирилов

Редки нежелани лекарствени реакции за тромбоза не са съобщавани в България. В това увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ на постъпващите данни за ваксината на AstraZeneca, като към момента има 1 млрд. поставени дози. Тези допълнителни данни ще бъдат анализирани и когато е необходимо ще бъдат предприети промени в разрешението на употребата, обясни Кирилов. В Европа са известни осем случая на странични реакции на ваксината на „Янсен“.

Най-много дози са приложени с ваксината на Pfizer, като в различни възрастови групи има различни ваксини. Профилът на лицата, на които е поставена AstraZeneca е различна и от двата пола.

За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблеми с ефикасността и качеството, уточни Богдан Кирилов. На този етап съотношението полза-риск е положително, може да се прилага и съответно ваксината се прилага. Засега не се обмисля изтегляне на AstraZeneca, увери Кирилов.

Припомняме, ваксинацията с продукта на Оксфорд у нас бе временно спряна заради три смъртни случая в България – 57-годишна жена от Пловдив, 54-годишна жена от Благоевград, и 47-годишен мъж от Благоевград. И за тримата становището на здравните власти е, че не са починали от ваксината, а са имали заболявания.

Някои други страни също временно спряха ваксинацията с този продукт. След проверка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обявиха, че ваксините на „АстраЗенека“ са безопасни.

Той посочи, че неизползваните дози на оксфордската ваксина, могат да бъдат дарени. При лица, при които не са настъпили нежелани сериозни реакции, е препоръчително да се постави втората доза от съответната векторна ваксина, подчерта Богдан Кирилов. Той призова да се проведе консултация и преглед преди самото поставяне на ваксината. Опитваме се от началото на самия ваксинационен процес, всичко, което имаме като информация, да достига до личните лекари, каза още Кирилов.

По думите му в последните седмици се увеличил делът на РНК ваксините, а в следващите седмици се очаква значително количество около 140 000 дози от „Pfizer“, през май месец тя ще бъде по 270 000 дози всяка седмица, а през юни месец по 410 000 дози. Около 5.5 милиона дози ваксини се очакват до края на месец юни.

Продължават клиничните изпитвания на ваксина за деца. Всички ще бъдат анализирани и ако са положителни, ще бъде актуализирана и продуктовата информация. Продължават изпитванията за българската ваксина, като Кирилов се надява да има развитие по темата.

В следващите месеци се очаква да има развитие и за лекарство срещу COVID-19. Дори и при ваксинираните лица няма гаранция, че няма да могат да разпространяват инфекцията, като за това се взимат допълнителните мерки, допълни Богдан Кирилов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!