четвъртък, май 30, 2024

Започва производството на 70 000 предпазни облекла

В рамките на два дни са разработени вариантите на предпазното облекло, което ще се произвежда у нас. От днес започва реално тяхното производство. Това заяви на брифинг в Института по отбрана министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му България има индустрия и предприятия, които са високо технологични и могат да произвеждат стоки, които са по-добри от тези, които внасяме от чужбина.

Облеклата отговарят на най-високите стандарти и издържат на критични условия, много по-тежки и много по-трудни, подчерта Ананиев.

Той заяви, че е направил заявка за 70 000 предпазни облекла и 70 000 специални маски.

Снимка 471158


Източник: news.bg

Здравният министър изтъкна, че облеклата са изключително функционални, много леки и със сериозна защита.

Той увери, че с облеклата се осигуряват напълно потребностите на лечебните заведения, на всички болници и на общопрактикуващите лекари.

Облеклата и маските ще бъдат предоставени първо на инфекциозните отделения на болниците и на местата, където са огнищата на коронавирус.

Снимка 471157


Източник: news.bg

Две са фирмите, които ще произвеждат предпазните облекла. 70 000 специални маските ще бъдат предоставени от резерва на армията. Началникът на института по отбрана полковник Кирков обясни, че има достатъчно предпазни маски от резерва.

На въпрос дали маските и облеклата ще бъдат удобни за медицинския персонал, ген. Венцислав Мутафчийски подчерта, че не е важен толкова комфортът, а най-вече сигурността. 

Той уточни, че предпазните облекла ще бъдат за многократна употреба, както и маските. Облеклата са непромокаеми и могат да се измиват и след това отново да се използват.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!