Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия

Започва изграждането на интерконектора България-Сърбия. Това обяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов на днешното правителствено заседание.

В отговор премиерът Бойко Борисов обяви, че с разширението на газохранилището „Чирен“, с интерконекторните връзки и с участието на страната ни в терминала за втечнен газ България на практика вече усилено работи по инициативата „Три морета„.

Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме, каза Борисов.

„Тази седмица започнахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лв.“, заяви Малинов.

По думите на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ в рамките на настоящата седмица се откри и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен„.

„То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност“, поясни Владимир Малинов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ заяви, че след решението на КЗК, „Булгартрансгаз“ вече е пълноправен акционер и участник в терминала за втечнен природен газ на територията на Гърция.

По думите му това са три значими проекта, подкрепени от ЕК като проекти от общ интерес. Те са подкрепени от всички партньори и ще допринесат за сигурността на България, смята Малинов.

Проектите са изключително важни и за нашите съседи, на които даваме същите тези възможности, които има и България„, каза премиерът Борисов.

Премиерът изтъкна, че разширението на газовото хранилище „Чирен“ с капацитет до над милиард куб. метра газ е свързано и с българската инвестиция в терминала за втечнен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция.

„С интерконекторите България може спокойно да каже вече, че газовият хъб Балкан го има и ние сме основен разпределител в тази сфера„, добави Борисов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!