Последните прогнози на експерти от Българската академия на науките за състоянието на страната чертаят негативни сценарии, стана ясно на състояла се пресконференция. Докладът разглеждащ различни рискови аспекти за демографията на България и е изготвен от Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ).

Проф. Кремена Борисова заяви, че средната заплата у нас е 6 пъти по-ниска от тази в ЕС, при представянето на проекта с мерки за справяне с демографската криза, съобщава вестник 24 часа.

Освен ниското заплащане лошите условия на труд и липсата на сигурност за и на работното място са другите причини много млади хора да търсят реализация в чужбина. Процентът на заети у нас е под средното за Европа. В същото време от хората в трудоспособна възраст около 1/3 са извън пазара на труда, а близо 80% от тях заявяват, че не желаят да работят.

Големите дисбаланси в страната, породени от вътрешната миграция, също създават проблеми, обясни доц. Спас Ташев. Те могат да се преборят чрез създаване на индустриални паркове, развиване на устойчива икономика и разкриване на нови работни места.

За да се върнат младите в България, се предлага още и признаване на придобитите в чужбина образователни и квалификационни степени.

Всичко това води до заключението, че населението на България ще намалява с бързи темпове, като най-вероятно ще падне до 6,52 млн. през 2040 г.

Президентът Радев: Българската демокрация е застрашена (ВИДЕО)По случай 10 ноември президентът Румен Радев публикува в социалната мрежа, че устоите на българската…Nov 10 2018bulmedia.net

Коментари