понеделник, юли 15, 2024

Зам.-помощник министърът на отбраната на САЩ Спенсър Бойър е на двудневна визита в София

Заместник-помощник министърът на отбраната на Съединените щати по въпросите на Европа и НАТО – Спенсър Бойър, е на посещение в София на 17 и 18 октомври, съобщиха от посолството на САЩ у нас. Той ще представлява министъра на отбраната на САЩ при провеждането на първия годишен преглед на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България заедно с посланик Херо Мустафа, българския министър на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната Емил Ефтимов.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е на балканска обиколка, ще посети Грузия, Украйна и Румъния, програмата му не включва посещение в България.

Пътната карта, подписана в Пентагона през 2020 г., представлява задълбочен дългосрочен план за укрепване на регионалното сътрудничество и е важен крайъгълен камък за българо-американското стратегическо партньорство.

„Заместник-помощник министъра на отбраната Бойър и посланик Мустафа очакват с нетърпение да се срещнат с българските си партньори, за да обсъдят съществения напредък, който двете страни са направили през изминалата година, двустранно и като съюзници в НАТО, включително ключовите постижения при оперативната готовност посредством военноморските учения, посещенията на американски военни кораби в България и засиленото сътрудничество по отношение на сигурността в Черно море.“ – посочват от посолството.

От дипломатическото представителство напомнят, че президентът Джо Байдън потвърди по време на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., че неговата администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

„Гордеем се, че нашият съюзник България заема твърда позиция срещу злонамерените дейности в региона, фокусира се върху модернизацията на отбраната и е активен и надежден партньор в НАТО. Нашето партньорство в областта на сигурността дава конкретни резултати за националната отбрана на България и САЩ ще продължат да работят ръка за ръка с България в ключови области като модернизация на отбранителните способности, обучения за повишаване на съвместната ни оперативна готовност и засилване на киберзащитата. Ние сме ангажирани с една силна, суверенна България.“ – се казва официално изявление на американското посолство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!