Заловен у нас член на Земунския клан избяга, докато чака екстрадиция в САЩ

Сърбинът Жарко Момчилович, смятан за член на прочутия Земунски клан, е избягал докато трябваше да бъде под домашен арест, съобщи Нова телевизия. Той беше задържан у нас през януари по искане на САЩ – сочен е като участник в международен наркотрафик. Земунският клан е мощна престъпна организация в Сърбия.

Момчилович е бил освободен от ареста на 2 април от Софийския градски съд с мярка „домашен арест“, докато чака делото за екстрадицията му. В момента той е в неизвестност, вече е обявен за издирване.

Жарко Момчилович е търсен заради дело в Районния федерален съд на Ню Йорк по обвинения за внос на хероин в САЩ.

По информация на Нова телевизия, той изобщо не е пребивавал на адреса в столичния квартал „Кръстова вада“, където е трябвало да бъде, но адвокатката му отрича това да е така.

„Мярката „домашен арест“ се контролира от МВР. Миналата седмица, във вторник към 18:30 часа отидох дотам. Докато бях там, дойдоха служители на МВР и го провериха.“ – коментира Аделина Натина, която защитава Момчилович в съда.

Апартаментът в „Кръстова вада“ е собственост именно на адвокат Натина. Договорът за наем между нея и близки на мъжа е сключен ден преди да го освободят под домашен арест.

Сърдечно заболяване е един от мотивите съдът да го пусне на свобода. Другият мотив е сключеният договор за наем. В последната дума пред магистратите Момчилович казва, че няма намерение да се укрие.

„Дори не беше докаран, защото заболяването му е от такова естество, че може да умре всеки един момент – руптура на сърцето. Изрично е записано, че не може да пътува.“ – обясни Аделина Натина.

Според източници на Нова телевизия, сърбинът вече е избягал от България с помощ от свои близки. Те са му помогнали да напусне страната през зелената граница посока Сърбия.

„Прокуратурата не е виновна за всичко в тази държава. Вие сте журналисти отправете си въпроса към съда. Прокуратурата е протестирала в срок.“ – заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Срещу Момчилович е повдигано обвинение за притежание на наркотици и у нас – през 2007 г. Тогава той беше обвинен и за притежание на оръжие, и за използване на фалшиви документи.

Той беше замесен в престрелка в столичния квартал „Белите брези“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!