Журналистът Любомир Огнянов (на снимката в материала) написа обръщение на страницата си във Фейсбук към сценариста от екипа на Слави Трифонов Тошко Йорданов. Публикуваме го без редакторска намеса:Сгромолясване! Фенове до вчера: Слави, ти си срам! От изпълнител на „Нема такава държава“ стана герой в неяСимпатизантите на тв водещия Слави Трифонов го обсипаха с критики за снощното му интервю с премиера …Nov 22 2018bulmedia.net

До Тошко Йорданов – сценарист на Слави
Приятели ми казаха за един пост на Тошко Йорданов, един от сценаристите на Слави, който е коментирал мнението ми за интервюто на Бойко Борисов в шоуто. И тъй като включването на името ми в тази ядосана, словесна тирада, очевидно цели да ме уязви по някакъв начин, се считам длъжен да му отговоря. Тук. Без да ползвам чужди профили.
Тошко Йорданов задава въпроса „Къде бяхте, когато той и ние стояхме пред Парламента в защита на Референдума?” Може би е забравил къде е бил самият той. На 24 януари 2016 г., когато подписите за референдума (кой знае защо написан с главна буква от него) не бяха още събрани, Тошко Йорданов и неговият колега Ивайло Вълчев бяха на гости в моето предаване по ТВ7. Предаването се казваше „Революция” и спокойно може да се намери в интернет. Сега ще напиша нещо, което Тошко Йорданов не знае или удобно решава да премълчи. Предаването, в което той участва беше пред водещ, който не беше получавал заплата цели пет месеца. Екипът, който беше в апаратната, операторите, монтажистите, графиците, студийните техници, нито един от тях не беше получавал стотинка пет месеца. Аз и хората в ТВ7 не получихме заплатите си дори за Коледа. Казвам го неслучайно, защото тази година, един от съществените проблеми пред вашия екип, на „Шоуто на Слави”, беше, че той не ви е направил Коледно парти. Хайде сега си представете, как се връщате в дома си, където са жена ви, децата ви и вие не можете да им купите подарък. Представете си за минутка, че нямате пари да погасявате кредитите си. Въпреки това, аз и хората, които работихме в ТВ7 стояхме 6, а някои и още повече месеца без заплати, защото задавахме точните въпроси на точните хора. Аз съм журналист от 23 години. Карам кола на 14 години, живея под наем в квартал, който се води работнически. Не в Бояна, не в Драгалевци, не се крия зад високи стени. Не карам джипове и не ходя с охрана. Не нося часовници за десетки хиляди евро. Аз съм истински журналист. Работя за заплатата, която ми плаща работодателят, за когото работя. Бил съм уволняван. Независимо от това съм оставал истински журналист. Който разказва истории. И може спокойно да гледа хората в очите, защото знае, че никога не е изкривявал фактите. Не съм манипулирал. Не съм допускал да бъда използван за политически игри. Не само не се срамувам, но се и гордея с работата си. И нещо повече – за да бъдеш журналист, не е важно в коя телевизия работиш. Важно е да можеш да ходиш изправен. Да имаш топки, за да задаваш въпросите на силните на деня, а не да ти пресипва гласа. Апропо, какво мислите за Меглена Кунева днес? Сещам се за една реклама – за свободата и салама. Свободата, казва Дон Кихот е важна. Така е – аз съм свободен, защото нямам джипове, нямам охрана, но имам съвест. Интервюто с Бойко Борисов беше провал. Препрочитайте си песента, която сами сте написали за онези хора чиято „последна илюзия умря”. Кого ли визират вече те зад думите илюзия? Та онази реклама завършваше с думите на Санчо – и салама е важен, Ваше Благородие. Как е салама, Тошко Йорданов? В прекия и в преносния смисъл.
Любо Огнянов
Истински журналист, автор и водещ на Жега, Революция и Офанзива

А ето и думите на Тошко Йорданов, които предизвикаха реакцията на Огнянов:
„Първо, пиша тук, в профила на Слави Трифонов, защото нямам Фейсбук. И второ, защото знам, че тук всички четете какво излиза. Трето, нарочно пиша това, след като минаха още две интервюта, последното, което ще гледате днес. А и четвърто – Дългия беше против да правя това, но го изнудих да ми даде тази трибуна.
И така. След интервюто на Слави с Бойко Борисов се изля егати словесният водопад. Голяма част от журналистите се впуснаха да споделят разочарованията си от това какво очаквали, пък то какво станало. Като им чете човек писанията, излиза, че Слави е трябвало да пребие Борисов с права лопата. И то, при положение, че една седмица преди това отправи покана по телевизията, в която изрично се каза, че ще се задават въпроси от зрителите. Явно за много хора да помнят в продължение на една седмица е непосилна задача.
Да видим сега “възмутените” и “разочарованите”. Такива, като ония в “ПИК”, са ясни – те са на работа хората. По-забавни са “независимите”. Ще карам под ред – тези, които видях. Соня Колтуклиева. Жената, която по нейни думи е взимала пари от Цветан Василев, за да прави телевизия, която май не видя бял свят. Жената, за която един от свидетелите по КТБ – Бисер Лазов каза, че през периода 2010 -2011 година е получила 90 000 лева от Цветан Василев, без да ги декларира. Любо Огнянов, работил в телевизията на Цветан Василев и сега журналист в Канал 3… дето май е на Пеевски. Владо Береану, преводачът от румънски, който с умиление споделя как мутри го заплашили, той се скрил в тоалетната на заведение, звъннал на Бойко Борисов да го спасява и той му пратил баретите за защита. „Ебала“(с Бъ), както казват сценаристите на тоз корав мъж. Валерия Велева. Ти ли “ма”, Мадам В., се обаждаш?! Ти ли, дето написа най-голямата журналистическа свирка на Бойко за срещата му с папата? Боряна Бозаджиева – PR-ката на БСП? Христо Комарницки. При кого дойде да ревеш от Делян Пеевски, господин Комарницки? Къде намери национален ефир, без цензура, да кажеш, каквото мислиш? Колегата Светльо Иванов. Колега, погледни си “непримиримото” интервю с Бойко Борисов и Томислав Дончев от 19 март 2017, в което задаваш въпроси от Фейсбук на граждани. Колко новини, в журналистически смисъл, произлязоха от него? В кой точно момент принуди Борисов да признае, че в нещо си прав или че ще постъпи, както ти мислиш? За сравнение – при Слави Бойко прие да предложи 1 лев субсидия за партиите в бюджета. Ако го направи, де, но това водещият го принуди. Чавдар Найденов, социологът, чиято агенция периодично дава превес на БСП пред ГЕРБ и все не уцелва резултата? Само Полина Паунова не ме изненада, защото фиксацията й на тема “Слави Трифонов” е отдавна известна. Разбира се, има и много още журналисти, които умняха и за които трябва задълбочено да ровя в мрежата, за да открия нещо за тях, защото, както казваха в едно предаване по една кабеларка – “не много сте известен”.
Та, уважаеми колеги, вие дето ревете, кой от вас е задал, какъвто и да е било остър въпрос в очите на Бойко Борисов или Цацаров и от това да е последвало нещо? Колеги, има ли разлика дали на едните плаща Пеевски, а на другите Прокопиев? Техните пари ли ви правят “свободни”?
На кой от вас, кое му пречи, та да не може да отиде и да направи Бойко на дреб в интервю? Или с жалката си некомпетентност възлагате вашите надежди и желания в “чалгаря” Трифонов. Ами, като сте толкова добри, идете и го унищожете тоя Бойко. Разкажете му играта. Кой от вас в национален ефир е казвал, че Бойко е мутра, агент Буда, че лъже, че е вреден? Кой от вас го е правил в национален ефир, осъзнавайки, че държавната машина в лицето на СЕМ ще направи акт и ще ви глоби, защото използвате “език на омразата” и прочие глупости, с които оправдават цензурата? Кой от вас е направил с дейността си така, че да падне Жан Виденов? Кой от вас бе опозиция на Иван Костов, когато беше император на Галактиката? Кой от вас поде кампания за спасяване на българските медици в Либия, по времето когато държавата казваше всички да си мълчат за това, защото “може и да са виновни”? Кой от вас беше явна опозиция на ГЕРБ, в мига когато взеха властта? Кой от вас, следвайки гражданското си чувство, е организирал референдум, за нещо, в което вярва? Кой от вас е питал в очите Бойко за монопола на „Лукойл“ и Вальо Златев? Кой от вас е предизвикал няколко разследвания на Главния Прокурор само от едно интервю? Когато направите нещо такова, тогава може и “плачът ви” да има стойност. Или така избивате комплексите за собствената си незначителност?
И последен въпрос, към тези, които казват: “Харесвах Слави, ама вече – не”. Вие къде бяхте, когато той и ние стояхме пред Парламента в защита на Референдума?
И още нещо, ако ви е страх, че Слави може да обърне статуквото в държавата с хастара нагоре… има защо.
Хайде, почвайте хейта. Три…две…едно…старт!
Тошко Йорданов
Сценарист на Ку-Ку
Каналето
Хъшове
Шоуто на СлавиШоуто на Бойко и Слави: Незададените въпросиЗрителите, симпатизиращи на Слави Трифонов, очакваха сблъсък на водещия с премиера Борисов, в който …Nov 22 2018bulmedia.net

Коментари