Захариева скастри македонците критерии на ЕК
Екатерина Захариева

България за първи път от 18-ия си доклад след 12 години получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред bTV по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Комисията.

Захариева поясни, че както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент.

На въпрос дали след отпадането на този доклад ще се появи нов, който да следи случващото се у нас, външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС.

България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, категорична бе Захариева.
Назрява страховит дипломатически скандал, министър Захариева се озъби на РусияОстра реакция на българското Министерство на външните работи предизвика анонса на руското посолство …Sep 3 2019bulmedia.net

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. Тя напомни, че преди месец правителството е създало механизъм, който да продължи наблюдението на реформите, и посочи, че въпросните реформи се правят заради българските граждани. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, за съжаление все още не го чувстват, посочи Захариева.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният ни министър обясни, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Захариева отказа да коментира избора на нов главен прокурор, но подчерта, че процедурата е по българската конституция.

Визитата си в Москва тя определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече „Балкански поток“ „Български поток“ е бил симпатичен.

По думи на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита.

Тя посочи, че срокът за изпълнение на цялото трасе е 600 дни, така че догодина трябва да строежът да приключи. Работим за диверсификация и на трасетата, и на източниците, поясни Захариева.

Захариева заяви и че по време на визитата й е бил разрешен въпросът с българските имоти в Русия, тъй като страната ни е получила документа за безсрочно ползване на земята под посолския ни комплекс.
Екатерина Захариева: Случаят „Полфрийман“ е консулски, а не политическиСлучаят „Джок Полфрийман“ да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето реш…Oct 9 2019bulmedia.net

Коментари