понеделник, юли 15, 2024

Заев: Решавайки споровете с Гърция и България потвърдждаваме македонската идентичност

Като легитимни представители на изпълнителната власт, с мандат, даден от гражданите на изборите, имаме отговорност да взимаме смели и трудни решения и в същото време да запазваме достойнството и идентичността си, коментира във „Фейсбук“ премиерът на РС. Македония Зоран Заев.

Решавайки споровете с Гърция и България, ние потвърждаваме македонската идентичност и потвърдихме придобивките от тях чрез легитимните институции, обясни той.

Заев обещава да направим всичко възможно, за да разреши спора с България със защитена идентичност и „да напишем история, за да потвърдим настоящето и да изградим нашето европейско бъдеще„.

В РСМ остават фокусирани върху намирането на решение, както и ангажимента за сътрудничество със страните членки на ЕС, от които през следващия период ще се търси експертиза и помощ в определени области.

Със Споразумението от Преспа ние само потвърдихме и утвърдихме македонския народ и македонския език. Направихме това и със споразумението с България, правим го и сега с разрешаването на този спор“, пише той.

„За да оставим на нашите поколения повече, отколкото имаме, затова искаме да оставим вратата отворена за решение, защото ние сме строители, които изграждат мостове и ще останем такива, независимо от горчивината, с която се сблъскваме“.

Заев добави, че е гледал „видеото на Борисов. Това е Бойко Борисов. Това е неговият ангажимент и в това виждам надежда, че трябва да разрешим спора с България възможно най-скоро, без да оспорваме нашата идентичност“.

На 17 ноември 202 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която бе определена като „най-безплодната“ до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията бе възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза – че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

Междувременно премиерът Заев само в последните десетина дни направи няколко взаимно изключващи се изказвания или както коментира журналистът Коста Заев: Зоран Заев е обърнал плочата. В изказванията му се виждат две линии – едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!