Заев отрича в РСМ да са нарушени права на граждани, определящи се като българи

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи. Това заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от македонския сайт „Сакам да кажам“.

Той подчерта, че в Конституцията на РСМ няма етническа принадлежност българи, но при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи „към коя етническа общност принадлежите“.

Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките, увери Заев.

Той призова България и С. Македония да бъдат внимателни и да не се поддават на провокации. По негови думи Скопие винаги е съумявало да дава отговор на всяка загриженост на София.

Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби, категоричен бе македонският премиер.

Той изтъкна, че правата на гражданите са свещени.

По повод вчерашната среща на българския президент Румен Радев със службите ни за сигурност заради сигнали за репресии към граждани с българско самосъзнание в С. Македония Заев изрази надежда, че това е било информационна среща, защото по негови думи съгласно Договора за добросъседство е недопустима намеса на една държава в друга.

Припомняме, поводът за срещата на президента Румен Радев със службите ни за сигурност е полученото в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ – Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

На 25 февруари тази година, когато българо-македонската комисия заседаваше онлайн, в Северна Македония беше пребит българин. Три дни преди това президентът Румен Радев призова институциите в България и в С. Македония да реагират на сигналите за дискриминация на наши сънародници в югозападната ни съседка.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!