четвъртък, май 30, 2024

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

Съвместната комисия между България и Северна Македония по спорните исторически въпроси трябва да продължи да работи, но нашата позиция трябва да се втвърди. Това заяви пред БНТ проф. Николай Овчаров.

Той определи като „ялова“ и създадена „на тъмно“ комисията, която се занимава с темата за общата ни история със Северна Македония.

Проф. Овчаров призова българското правителство и лично премиера Бойко Борисов този път България да покаже твърдост.

„Ако загубим тези червени линии, за които говорим, ние губим всичко. Ние губим Македония. Знаете ли колко българи са загинали за тази Македония?“, запита той и подчерта, че страната ни е загубила Беломорска Тракия заради Македония.

Според него е смешно половин година комисията да не работи, защото предстоят избори в Северна Македония.

Комисията трябва да продължи да работи, но нашата позиция трябва да се втвърди, категоричен бе проф. Овчаров.

Археологът посочи, че България трябва да се противопостави на краденето на историята ѝ, без това да означава да се караме със западната си съседка.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история – Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като „най-безплодната“ до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!