ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

Вътрешният министър Бойко Рашков няма абсолютно никакво съмнение, че през цялото време Гешев поставя прокуратурата в услуга на едно политическо лице – Борисов, но с волунтаристичното си поведение настоящият главен прокурор тласка цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт.

Реже обаче сама клона на който седи – убеден е Бойко Рашков в коментар по отношение на решението днес на ВСС да остави без разглеждане искането за процедура по отстраняване на Иван Гешев.

Пропукване на монолитното мнозинство във ВСС вижда Рашков в броя на гласовете. Той припомни, че срещу избирането на Иван Гешев е имало само 4 гласа, доколкото днес гласовете са вече 8.

Решението да не се разгледа по същество и това, че няма правни основания е „юридически абсурд“, който пренася разграждането на проблемите на съдебната система на политическата сцена, обясни Рашков и анонсира, че явно Народното събрание сериозно ще трябва да се заеме с решаването на тези проблеми.

Бойко Рашков е категоричен, че Иван Гешев през цялото време допуска глуби грешки като юрист, твърденията му са далеч от истината и закона. „Не може този, който трябва да следи дали ние спазваме закона, самият да не го прави. Не може главният прокурор да се чувства недосегаем“, коментира Рашков. Като пример за политическо действие от страна на прокуратурата той даде нахлуването в президентството през юли 2020 година, което било продължаване на политическата атака от страна на Бойко Борисов срещу Румен Радев. След това и изнасяне на данни от СРС-та, без да се съобразява с двете изрични забрани за това в закона.

На въпрос за законовите основания за последното, Рашков бе категоричен, че така цитираното от прокуратурата „разрешение на наблюдаващ прокурор“ е абсолютно несъстоятелно юридически, а аргументът за „обществения интерес“ само „витае в главите на някои и няма такова нещо“. В страната има дори и осъден за разгласяване на тайни човек, от Варненски апелативен съд, а Рашков е убеден, че това в даден момент ще се случи и с други прокурори.

„Това се отнася не само за Гешев, но и за всеки прокурор в страната“, посочи Бойко Рашков и допълни: „Трябва най-накрая да го разбере и Иван Гешев – за нас юристите законът е Господ“

Бойко Рашков коментира и Бюрото за защита към главния прокурор като един Франкенщайн и паравоенно формирование. То разполага с огромни правомощия, хората в него се назначават лично от главния прокурор и се контролират от него. Едновременно с това годишно разполага с бюджет от 9-10 милиона лева. „Една голяма част от тях не правят нищо друго освен да охраняват тялото на главния прокурор на три смени в денонощието. Не зная от какво се плаши толкова много“, посочи Бойко Рашков и се позова на отчета на главния прокурор за Бюрото, според който за миналата година не е дадена защита на нито един човек, свидетел на прокуратурата и част от наказателния процес – каквато е всъщност функцията на службата.

„Поставя се въпросът тези пари на данъкоплатеца за тази структура за какво отиват – освен да се охранява тялото на господин главния прокурор“, пита Бойко Рашков, който заяви и че подобна охрана няма дори и българския президент.

Предложението за ликвидиране на това Бюро, каквото е внесено днес от „Демократична България“ не само е навременно, а дори е и закъсняло.

Рашков потвърди и тезата си от вчера, че с повдигането на политическо обвинение срещу Васил Божков прокуратурата всъщност го бетонира в Дубай и далеч извън българското правосъдие, тъй като всяка една страна разполага с законови прегради за политическо експулсиране. „Нито една държава няма да ни го предаде, именно защото обвинението е политическо“, заяви Бойко Рашков.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!