ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави „без разглеждане“.

„За“ това да се отклони процедурата гласуваха 12 членове на ВСС, а 8 бяха против.

„Фактите, които се изнасят, не дават основание за отстраняване на главния прокурор“, заяви говорителят на ВСС Боян Магдалинчев.

В края на дискусията и преди самото гласуване главният прокурор Иван Гешев отново повтори тезата си, че предложението за отстраняването му, внесена от Янаки Стоилов е „правно нищо“, а 3/4 от дебата се градил върху политически аргументи и медийни публикации.

Акцията в президентството също така била напълно законна и легитимна и не ставало дума за „нахлуване“. За акцията били издадени две напълно законни разрешенияа а нито институцията президентство, нито проверяваните лица имали имунитет. „Ние като българи трябва да разберем – има ли недосегаеми лица в България? И ако има, то, г-н Стоилов, може да инициирате такова законодателство, че да бъде даден имунитет на тези лица и да не се занимаваме с тези въпроси“, подчерта Гешев.

Надявам се днешната дискусия да се допринесла за развитието на правото, защото тя се води за първи път, а законовата уредба е неизчерпателна и вероятно недостатъчно ясна в някои от въпросите, които се налага да обсъждаме тук“, изрази надежда Янаки Стоилов.

Темата непременно ще има продължение, било то и извън ВСС – с мое или без мое участие тя ще продължи да занимава обществото, категоричен бе Янаки Стоилов, който като служебен премиер внесе искането, мотивирано с доклад направен също от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Припомняме, че преди заседанието правосъдният министър заяви, че това дали ВСС ще се произнесе по същество или ще отклони процедурата е сериозен тест на самия Пленум.

Скептичен обаче за крайният резултат бе тази сутрин съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Когато има състав на ВСС, който не гарантира независимостта на съдебната власт, това налага останалите власти да не стоят равнодушни в защита на Конституцията и Републиката“, заяви Иванов.

Филип Станев от ИТН също се изказа в тази посока. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!