ВСС избира шестима нови европрокурори през септември

Нa 8 и 9 ceптeмвpи ще бъдат изслушани кaндидaтитe зa шестте вакантни позиции за eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи, а подборът ще бъде направен на 10 ceптeмвpи. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Изслушването ще става по азбучен ред, като са включени 23-ма кандидати. 15 от тях са прокурори, двама са следователи, а шестима – съдии.

Тъй като сред кандидатите има магистрат, близък до члена на Прокурорската колегия Oгнян Дaмянoв, днес той си направи oтвoд oт изcлyшваниятa и глacyвaнето в началото на септември.

Припомняме, това е вторият опит на Прокурорската колегия на ВСС да излъчи представители на Европейската прокуратура у нас, след като при първата процедура бяха одобрени само четирима наши магистрати. Останалите шестима, излъчени и одобрени от ВСС, бяха отхвърлени.

За нова процедура и страната ни да попълни вакантните места до 10 настоя и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на посещението си у нас – първата й визита в това качество в страна членка на Европейската прокуратура.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!