Всички бият на евроизборите

Две независими проучвания на изборните нагласи на българите се появиха в днешния ден. Първи от Маркет ЛИНКС дадоха стабилна преднина на ГЕРБ. Малко по-късно агенция „Афис“ не само стопи аванса на управляващите, ами и предрече осезаем превес на БСП.

Политическото пространство е наситено със скандали, така че към момента по една или друга причина евроизборите стоят отдалечени за българските граждани. Има други събития, които привличат вниманието към момента, обясни Добромир Живков от Маркет ЛИНКС в ефира на БТВ. Според него голямото противопоставяне на политическата сцена между двете големи партии ГЕРБ и БСП, води до мобилизация и при двете политически сили.

По отношение на нагласите за евроизборите, данните от изследването на Маркет ЛИНКС показват, че и двете водещи партии ГЕРБ и БСП успяват по сходен начин да мобилизират своите избиратели, които заявяват, че ще гласуват, тоест и двете партии са в относително добра форма. ДПС е друга от партиите, която със сигурност ще вкара евродепутат, добави Добромир Живков. „При Обединените патриоти предстои да се реши дали ще се явят отделно, така че тепърва предстои да изчислим следващия месец какви ще са нагласите и шансовете на партиите там поотделно“, каза Живков. Данните са от съвместно национално-представително проучване, проведено сред 1018 лица над 18 г., в периода 15-25 февруари по метода на прякото-лично интервю.

Може да се каже, че според последното изследване гражданите не са особено удовлетворени относно развитието на страната, добави Добромир Живков. По отношение на доверието към институциите и на първо място ниското доверие към Народното събрание, Добромир Живков коментира, че това не е изненадващо, тъй като може да се каже, че парламентът е загубил истинската си роля на самостойна институция, в която се определят и взимат решения в законодателството и редица решени, свързани с управлението на страната.

„За съжаление виждаме, че НС се превръща просто в един инструмент на изпълнителната власт в голяма степен“, обясни той. Каквото се реши в изпълнителната власт и в коалицията, то това бива веднага ретранслирано от момента и това усещане за загуба на самостойност няма как да не повлияе върху нагласите и оценката за работата на парламента от страна на българите, добави Живков. Той отбеляза още, че по отношение на доверието към правителството и нивото на доверие от 27 процента, може да се каже, че то възстановява малко позициите си от 22-23-те процента през ноември. Според него спадът на доверие от началото на годината към президентската институция – от около 60 процента до към 51 процента, се дължат на няколко неща. „На първо място това се дължи малко или много на това, че президентът започва да звучи по много подобен начин във всяко свое публично изявление, тоест аргументите, които той излага, започват да изчерпват силата си да въздействат, защото ние ги слушаме вече около година”, посочи социологът. Добромир Живков уточни, че говоренето от президентската институция и налаганите вета на различни законопроекти продължават да работят и да поддържат високия рейтинг на президента, но все пак тези действия започват да изчерпват ресурса си да мобилизират и да въздействат.

БСП, ГЕРБ и ДПС за момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент. Това показват данните от последното проучване на Агенция „Афис“, които са коренно различни от оповестената от „Маркет линкс“ преднина за ГЕРБ с почти 4%. Ако европейските избори бяха днес, БСП щеше да получи 23.6% от гласовете, ГЕРБ – 19.9%, ДПС – 8.2%, „Обединени патриоти“ – 4.6%, Демократична България – 1%. 2.7% биха подкрепили друга политическа сила, а 2.9% не биха гласували за никого.

20.7% все още не са взели решение кого биха подкрепили на предстоящите избори за Европейски парламент, а 15.4% от сега заявяват, че не биха гласували. При тази подкрепа се очертава средното разпределение на мандатите – БСП – 6.7, ГЕРБ – 6.2, ДПС – 3.4 и „Обединени патриоти“ – 1.1. В коментара към резултатите от „Афис“ посочват, че със скъсяването на дистанцията на времето до изборите за Европейски парламент въпросителните за резултата, вместо да намаляват, се увеличават. Агенцията отчита, че преди месец шансовете на коалицията „Обединени патриоти“ за един мандат са били под въпрос, а сега единият мандат изглежда сигурен с възможност за нещо повече. Тъкмо обратно е положението на извънпарламентарната десница, която преди месец бе определяна като почти сигурен призьор в следващия европарламент, а сега се е разделила с надеждата дори за един мандат.

От „Афис“ уточняват, че „Обединените патриоти“ могат да разчитат на успех, само ако коалицията оцелее в сегашния си обединен формат и евентуалното самостоятелно участие на изборите на трите съставящия партии е обречено на провал. При извънпарламентарните десни ситуацията е съществено различна: механичният сбор на отделните партии надхвърля потенциала на цялото – обединеното дясно. Има нова ситуация и при трите водещи формации – БСП, ГЕРБ и ДПС, които за момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент. БСП успява да удържа позицията си на лидер, но подкрепата за ГЕРБ преминава под психологическата граница от 20% от всички избиратели. Докато подкрепата за ДПС се запазва на устойчиви нива, битката за първото място вече е под знака на увеличаващото се предимство на БСП.

През февруари 61% от хората смятат, че нещата в България се движат в неправилна посока. През декември миналата година този дял е възлизал на 54 на сто. Заедно с това с 4 пункта намалява делът на хората, които смятат, че живеят по същия начин като всички останали, но с 6 пункта нараства делът на онези, които преценяват, че живеят по-зле. Рязко спада и нивото на оптимизма за бъдещето: на въпроса „Как очаквате да живеете догодина?“ – с 6% по-малко са отговорите „По-добре“ и с 5% повече отговорите „По-зле“. Всичко това се отразило на и без това ниското доверие във всички институции. За четвърти пореден месец Народното събрание затваря дъното на класацията с емблематично ниското доверие от 14%, изпреварвайки в негативната класация съда и прокуратурата. Спада доверието във всички останали институции, включително и в тези, които запазват позитивния си рейтинг – Националният омбудсман, президентът и Европейският съюз.

66% са избирателите, които под различна форма се обявяват за смяна на правителството (41% – за извънредни избори незабавно, 20% – за смяна на министрите и 5% а – за нов кабинет в рамките на сегашния парламент). Идеята правителството да се запази в сегашния си формат се подкрепя от 20 на сто. През септември миналата година този дял е възлизал на 38 на сто. На фона на всичко това напускането на парламента от страна на опозицията се ползва със сравнително високо одобрение – 63%. Половината от одобряващите това действие дори не са разбрали защо точно БСП е напуснала парламента т.е дистанцирането от дейността на институцията, която не се ползва с одобрението на хората, априори е възприето като нещо положително Националното проучване на общественото мнение на Агенция АФИС е осъществено в периода 22-28 февруари 2019 г. Интервюирани пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 110 гнезда, от които: в София – 18,8%; в областните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните интервали на отклоненията от регистрираните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани с избирателни права.

Коментари