петък, февруари 23, 2024

Военноморско училище във Варна празнува 139 години от основаването си

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна отбеляза 139 години от основаването си.

Днес се състоя тържествената церемония по случай годишнината от основаването на най-старото техническо училище в България.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов поздрави личния състав и възпитаниците на училището по повод празника. Той изтъкна, че висшето военноморско училище е едно от най-успешните български висши училища, което днес е в световната челна десетка на морските университети и играе водеща роля в Международната асоциация на морските университети.

Снимка 460825


Източник: БГНЕС

Церемонията беше открита от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той заяви, че университетът е най-високотехнологичният в системата на Министерството на отбраната и посочи, че освен българи в него се обучават и близо 500 чужденци от 14 нации. Последната придобивка на университета през изминалата година е лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Предстои да бъде изграден и дълбоководен басейн, който ще позволява провеждане на обучение по спасяване на екипажи от потънали в морето съдове.

Снимка 460824


Източник: БГНЕС

Заместник-министър Атанас Запрянов откри студентско общежитие и Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Новата научно-изследователска структура ще даде възможност да се изследват обекти от Слънчевата система и да се наблюдават свръхнови звезди в близки галактики.

Снимка 460826


Източник: БГНЕС

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!