Военната прокуратура не видя корупция в Министерството на отбраната при Каракачанов

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за корупция в главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Сигналите бяха подадени от служебното ръководство на Министерството на отбраната още през май, припомня БНР.

Още в началото на мандата на първия служебен кабинет служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска от Военната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят дейностите на дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за периода 2018-2020 година, когато военен министър беше Красимир Каракачанов.

Служебното ръководство видя в действията „индикации за корупция“ и обясни, че 80% от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени чрез директно възлагане, без проучване на пазара и предпочитане на изпълнители.

Преведената сума е за около 184 млн. лева.

Част от договорите засягат инфраструктурата за новите изтребители F-16. Директорът на дирекцията за инфраструктура на отбраната беше освободен, а други бяха наказани.

„Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство“, отбеляза Георги Панайотов.

Но във ведомството все още очакват и становището на държавната финансова инспекция, която правела проверките съобразно своя административен капацитет. А подадените от МО сигнали не били приоритетни. Защото приоритетни били сигналите, идващи от Министерския съвет, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.

Той допълни, че Военната прокуратура още не е отговорила на сигнала по проверката в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Според министерството агенцията не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на базите в Созопол и Несебър.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!