Водата за Перник: Има ли рисковете при използването на яз. „Бели Искър“

Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани трябва да дойде от Рила т.н. събирателни деривации „Грънчар“ и „Манастирски“. Тези водосборища могат да бъдат включени както към яз. „Белмекен“, така и към язовир „Бели Искър“.

Снимка:
btvnovinite.bg

От яз. „Бели Искър“ водата се спуска към София по Рилския водопровод, минавайки през два ВЕЦ-а – „Бели Искър“ и „Мала Църква“, като достига до Мало Бучино.

От там, с отпуснатите 25 млн. лв. от правителството, трябва да се изгради трасе, което да доведе водата до Перник.

Снимка:
btvnovinite.bg

Обемът на „Бели Искър“ е 15 млн. куб. м вода, в момента в него има 7,4 млн. куб. м вода. Обичайното месечно потребление на София е около 4,6 млн. куб м вода, а за нуждите на Перник ще бъдат необходими 0,8 млн. куб. м вода.

Снимка:
btvnovinite.bg

Очаква се към яз. „Бели Искър“ да има допълнителен приток на вода, за да задоволи нуждите на двата града. Днес обаче стана ясно, че 80-годишната стена на водоизточника е за ремонт. Хората, живеещи в близкото село са разтревожени дали тя може да издържи по-големи натоварвания.

Христо Радойков от село Бели Искър познава язовира и водопровода към София от 40 години. През 70-те и 80-те години на XX век многократно е влизал в стената на водоема, откъдето тръгва вода за столицата.

„Аз съм работил в тази система, тази стена е много стара .Бетонът държи 100 години, а това е правено 40-те години. Тя е 500 м стена. Най-голямата в България и има пропуски“, изрази притеснението си Радойков.

Снимка:
btvnovinite.bg

Хората в Бели Искър се тревожат, че старият язовир не е достатъчно здрав, за да издържи още вода и че е опасно да се пълни повече от 50%. „Опасно е, защото е много вода, а стената е права. Не е като другите стени извити, да натиска по краищата. Тя е чисто права и много висока“, каза още Радойков.  

Според заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, стената може да издържи язовирът да е пълен до 70%.

Снимка:
btvnovinite.bg

„Има около 15% още свободен обем, който язовира да поеме от водосбора на „Белмекен“, за да достигне обем от 70%, който по предписание е максимален за безопасно експлоатиране на стената. В това време ще бъде изграден т.нар. байпас и тази вода ще започне да се подава към жителите на гр. Перник“, уточни Нанков.

Яз. Бели Искър захранва около 1/4 от София с питейна вода.

Източник: BTV.bg

Коментари

error: Съдържанието е защитено!