четвъртък, май 30, 2024

ВМЗ Сопот откри нов цех на площадката в село Иганово

Откриха нов цех за автоматично снарядяване /пълнене на боеприпаси/ с голям капацитет във ВМЗ Сопот. В него са инвестирани близо 25 милиона лева от дружеството, съобщиха от оръжейната компания.

„Уверено заявявам, че темпът на нарастване на специалната продукция, която ще се произвежда в новия цех, е в пъти по-голям от темпа на останалата продукция на дружеството. Новият 835-и цех е без аналог като технология, а условията на труд в него – повече от отлични“, каза при откриването изпълнителният директор на държавното дружество д-р инж. Иван Гецов. 

Решението за създаване на новия цех е взето преди 3-4 години. Над 150 милиона лева за подобряване на технологичната база и за безопасни условия на труд в последните години. 70% от базата и оборудването на дружеството са подменени с нови, продукцията е по-висококачествена, каза Гецов.

„Паралелно с подобряване на технологичната база и инвестициите, дружеството трябваше да изплаща стари задължения в немалък размер, които може да се каже, че вече са стопени. Това нямаше да бъде факт без нашия най-ценен капитал – хората, работили всеотдайно през последните години и допринесли да стигнем до настоящия успех„, благодари директорът на своя колектив. 

На водосвета, отслужен на площадка Иганово от Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров, присъстваха посланикът на Република Словакия Мануел Корчек, областният управител на Пловдивска област д-р Дани Каназирева, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Заедно с тях бяха и председателят на общинския съвет Доньо Тодоров, кметът на Сопот Деян Дойнов, Любомир Плишко – председател на директорския борд на словашката фирма „Конструкта“ – производител на оборудването за новия цех и изпълнителният директор на фирмата Мариан Михалик.

От Съвета на директорите на ВМЗ бяха председателят Атанас Богданов, Трифон Кумчев и д-р инж. Иван Гецов, и синдикалисти. 

Припомняме, работата на площадката в Иганово бе преустановена, след като на 21 март 2015 г. избухнаха над 2000 неуправляеми ракетни комплекса в склад на ВМЗ край карловското село.

На 14 април 2015 г. пак имаше взривове на площадката, този път в цех за производство на термобарични глави за ракети. 

Преустановяването на работата на площадките доведе до големи загуби за ВМЗ – Сопот, защото експедициите на готова продукция ставаха от площадка Иганово. По думите на предишния изпълнителен директор Иван Стоенчев, за 2 месеца загубите на оръжейницата са около 3 млн. лв. Иван Стоенчев подаде оставката си в началото на юни 2015 г.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!