ВМРО: Дали застъпниците на номерата в бюлетините не разчитат на неграмотни избиратели?

Депутатът от ВМРО Красимир Богданов изрази недоволство, че предложението за отпадане на номерата в бюлетините е било отхвърлено от депутатите, тъй като така и хора, които не могат да четат, ще влияята на политическия избор.

По-рано днес депутатите окончателно приеха на всички избори освен на местните, да се гласува с машини и хартиени бюлетини. Не беше прието обаче предложението на ВМРО да в бюлетините да останат само имената на партиите, без номера.

„След като по този начин се ликвидира възможността хора, които не могат да четат на български, а заучават едно номерче и срещу 50 лв. отиват да гласуват, дали тези партии, които застанаха срещу нашето предложение не разчитат точно на такива методи?“ – коментира Богданов в предаването „Денят ON AIR“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му, политическите формации – без значение дали са опозиция или управляващи, не защитават идеята да бъде отстранено всичко негативно в изборния процес.

„Изненадващо е, че формации като БСП, които претендират за машинно гласуване и казват, че ще е по-честен вотът, защо не застанаха на наша страна“, допълни той.

Богданов посочи, че поради няколко причини от ВМРО не са подкрепяли машинното гласуване, а именно поради опасността от манипулация на вота.

„Но в крайна сметка живеем в демократична страна и това, че отстояваме едно мнение, не означава, че противната страна няма правото на свое. Демократично е за хората да има възможности да гласуват както сметнат за добре.“ – обясни депутатът.

Според него, от предишното решение за машинно гласуване в секциите в страната е имало достатъчно дълъг период то да бъде въведено поетапно, докато се стигне до броя от 12 000 машини.

Богданов допълни още, че при предсрочни избори е твърде вероятно технологично такива да не могат да бъдат осигурени.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!