Вместо да скочи с 31%, газът пада с 33% спрямо очакванията, похвали се кабинетът

Цената на природният газ от 1 ноември няма да се повиши до 119 лева, както предвиждаше КЕВР, а напротив – ще намалее символично спрямо тази за октомври.

Цената на мегаватчас през изминалият месец бе 94,54 лева, а от 1 ноември тя ще бъде коригирана символично на 93,15 лева. Това по същността си е 33% по-малко от първоначално предвижданите ценови нива. Новината обявиха на брифинг в Министерски съвет енергийният министър Андрей Живков, шевът на КЕВР Иван Иванов и началникът на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Причината за избягването на резкия скок на синьото гориво е договорка между „Булгаргаз“ и „Газпромекспорт“ за доставка на допълнителни количества на по-ниска цена. „Благодарение на обединените усилия на „Булгаргаз“ и КЕВР България ще има една от най-ниските в Европа цени на природния газ“, подчерта министър Живков.

Самите преговори с руската страна са продължили повече от месец, каза шефът на „Булгаргаз“. Уточнихме някои спорни въпроси, каза той, като обаче не влезе в конкретика, позовавайки се на поверителността на договора с „Газпромекспорт“.

Цената на синьо гориво се очаква да падне още, макар и с малко и през декември, увери Павлов. Цената на мегаватчас от 1 декември се очаква да варира в диапазона 90-92 лева.

„Българските потребители трябва да са спокойни, че няма да има повишение на цените“, увери шефът на КЕВР. И обеща – след 1 януари регулаторът ще направи всичко възможно да няма резки скокове на газ, парно и ток.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!