Властта склони за 10 лв. на ковид рецепта за фармацевтите

Президентът Румен Радев посрещна представители на фармацевтите на Дондуков 2, които поискаха спешни решения от служебното правителство в работата им по време на пандемия. Той заяви, че е получил писмо от тях и е реагирал веднага, тъй като „българите трябва да имат достъп до лекарства“. Изложените проблеми изискват и промяна в нормативната база, като президент не се меся в работата на изпълнителната власт, още по малко в работата на НЗОК, но трябва да се търсят решения, които според възможностите на държавата, да дадат отговор дали може да се даде помощ, която да не изиска законови промени, каза Румен Радев.

Асена Сербезова, председател на Български фармацевтичен съюз посочи проблемите: С нормативните промени се създава среда за фармацевтичната дейност, която се определя като враждебна – става дума за неизплащането на средства за работа на първа линия на магистър-фармацевтите, отлив на колеги, които работят в малките градове и аптеки, влошен достъп, аптеки на открито, е-здравеопазване, трудности с изписване на лекарства. Правителството е служебно, но част от тези въпроси не се отнасят до пари, а за организация и воля. Някои неща от системата за ел. рецепта да бъдат променени, коментира Сербезова.

Здравният министър Стойчо Кацаров поясни, че е не е имало среща с фармацевтите, която да бъде отхвърлена, проведени са разговори с НЗОК, обсъждани са тези въпроси, става дума за 10 лв. на рецепта за лекарства за коронавирус. С МЗ се обсъждат различни възможности за аптеки в малките населени места, а е-рецептата дава възможности за гъвкавост по отношение на лекарствата. Изискват се поправки в закона, каза още той.

От своя страна зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов пое ангажимент да се координира между администрацията на НЗОК и Сдружение на фармацевтите с промени в закона с оглед получаване на средства заради пандемията на среща утре.

Трябва да се направят анализи на бюджета на НЗОК за 2022 г, исканията са да се повиши цената на реимбурсирана рецепта от 2 на 4 лв. Възложен е анализ на администрацията на НЗОК, ако са съгласни членовете, ще се приеме увеличение, което е оправдано на този етап, тъй като 10 г. не са актуализирани цените. За целта ще е нужно увеличение с 12-14 млн. лв. Трябва да се промени наредба 10, бюджетът да се гласува и да стане факт от новата година, поясни зам.-министърът. Да се плащат 10 лв. на рецепта за коронавирус е възможно до края на годината, за целта ще са необходими около половин милион.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!