понеделник, април 15, 2024

Витоша се е изчистила от короядите

Короядите от природен парк Витоша са напълно изчезнали и гората е започнала да се възстановява. Това обясни пред news.bg изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев. Заедно агенцията и WWF България бе направена проверка на състоянието на горите във фаза старост на територията на Държавно горско стопанство – София.

След 2001 г. короядите тръгнаха в природен парк Витоша, събориха 20 хектара над Златните мостове, 60 декара в Бистришко бранище, уточни Александър Дунчев. Тогава нападнали обаче освен старата гора и живи дървета.

В резервата не са извършвани никакви сечи, короядите са изяли старите гори и са ги превърнали в хумус. 2015 – 2016 г. е имало пик на короядите на боровите гори, тогава те са съхнали много, след дълга топла есен последвала обаче рязко студена зима и природата ги е убила, обясни Дунчев. По думите му, по тях е тръгнала болест и те са загинали от сами себе си.

Снимка 483399


Източник: Wikipedia

След това са предприети мерки – в стопанската гора да се извършват зелесявания. След мерките над Офелиите вече са поникнали млади дръвчета, а в резервата е оставена на естествените процеси, по-различна гора.

А в щети – короядите са унищожили 200 метра отстрани на Бистришко бранище, като са излезли извън Резервата.

Иначе корояди и борови корояди са засегнали горите и в Кюстендил, Кърджали, Родопите, Плана. В тях са се развили или ледоломи и снеголоми след тежката зима и има много паднали дървета, които също създават условия за развитие за повече корояди.

По думите на Дунчев обаче природни нарушения в горите ще има все повече заради климатични промени, така например се появили болест – насекоми по дъбови и букови гори, както и гъби по старите дървета. За да се защитят горите лесовъдите са предприели мерки да ги превърнат в по разновъзрастни – 100 годишни дървета, 40 годишни и съвсем млади дръвчета на по 10 г. Идеята е, когато короядът убие старото дърво, да имаме младо дърво. Но ако оставим само 100-годишни гори, рискът е че като мине насекомото, убива старата гора, а няма каква да я замести.

2000 – 3000 струва на декар залесяването, 5000 – 6000 лв. на декар е то с труда, затова се заделя 10% от живата природа, а останалите се стопанисват така, че гората да е разновъзрастна, колкото по-разнообразна откъм състав и години, толкова бързо се възстановява след природно нарушение, обясниха експертите.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!