неделя, април 14, 2024

ВАС за трети път отсече, че на Каваците не може да се строи

Върховният административен съд потвърди забраната за строителство в Каваците. Това е третото административно дело, по което върховните съдии се произнасят в защита на сивите дюни в местността Каваците. Предходните две са с № 3188 от 2020 г. и 2755 от 2020 г.

Съдът потвърждава решение на Административен съд – Бургас, с което се отхвърля оспорване срещу решение от февруари 2020 г. на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите – гр. Бургас за забрана на строителство на сграда за отдих и курорт в местността Каваците.

Причината е, че в рамките на имота е установено наличие на сиви дюни. Първоинстанционният съд е назначил две експертизи. Едната е изготвена от специалист фитоценолог от БАН, според чиято експертиза в границите на процесния имот има частично наличие на неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност – сиви дюни.

Приета е и екологична експертиза, изготвена от Главен експерт по Биологично разнообразие към дирекция Природен парк „Странджа“, магистър по екология. Изводът на вещото лице е, че процесният имот спада към терените, чиито качествени характеристики съответстват на характеристиките на природните местообитания на стабилизираните сиви дюни.

Припомняме, ежегодно в тази местност властите имат работа с незаконно поставени постройки и строежи. Тази пролет прокуратурата ангажира три институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма – да предприемат необходимите действия заради нерегламентираното строителство на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!