неделя, май 26, 2024

ВАС остави забраната да се строи на „Каваци“ засега

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба срещу заповедта със забраната на строителство върху пясъчните дюни на Каваците. За решението съобщиха от ВАС, като посочват, че жалбата е от физическо лице и е срещу заповед № РД-644 от 22.06.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

Върховните магистрати приемат, че оспорената заповед на министъра на околната среда и водите от 22 юни 2021 г. е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

От ВАС посочват, че проверка на този подготвителен по своя характер акт ще бъде извършена при оспорване на финализиращия производството нов административен акт, респектвивно – отказът за издаването му.

При осъществяване на проверка на законосъобразността, ще бъде извършена и проверка на нейната законосъобразност. Тогава и в случай, че правата и интересите на жалбоподателя като заинтересовано лице в административното производство бъдат засегнати, той има гарантираната възможност за оспорване на крайния административен акт.

Определението на ВАС от днес може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!