ВАС казва на 4 ноември за ръчното броене на контролните разписки

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе на 4 ноември в 10 часа срещу решението на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември.

В пленарната зала жалбоподателят Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК е неправилно и незаконосъобразно. Тя не изказа повече доведе и поиска съдът да отмени решението на ЦИК.

Според Манолова няма никакви мотиви за приемане на отделно решение на ЦИК за ръчно броене на контролните разписки, но ще удължи времето на СИК. В условията на коронавирус е неприемливо, посочи тя, добавяйки, че разписките нямат никаква правна защита.

По думите ѝ контролните разписки нямат състав и характер на документ.

Адвокат Николай Хаджигенов заяви, че решението на ЦИК въвежда дублиращи резултати от машинното гласуване, което обезсмисля самото гласуване. Контролните разписки могат да се броят само тогава, когато машините блокират или има някакъв технически проблем, аргументира се Хаджигенов.

Останалите жалбоподатели от Демократична България и „Продължаваме промяна“ не предявиха други доказателствени искания и също настояха ВАС да отмени решението на ЦИК. Според тях решението на ЦИК противоречи на буквата на закона и Изборният процес се поставя под съмнение от незаконосъобразните решения на ЦИК.

От страна на ЦИК нямаше представители в съдебната зала.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!