понеделник, юли 15, 2024

Варварски унищожиха гнездова колония от корморани на Дуранкулашкото езеро

Унищожена е гнездовата колония на големите корморани при Дуранкулашкото езеро, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Вчера екип на дружеството е обхождал района на езерото, за да извърши мониторинг на водолюбивите птици. Природозащитниците са установили, че всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване, а гнездовата колония е напълно унищожена.

Това е единствената колония на тези птици в района на Северното Черноморие

Според местни хора, сечта е извършена през първата половина на месец април – в разгара на гнездовия сезон на този вид.

„Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро.“ – посочват от Българското дружество за защита на птиците.

Територията, където беше разположена колонията, се намира се до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, посочват природозащитниците.

Онт дружеството са сезирали компетентните институции с надежда извършителите на варварския акт да бъдат истановени и наказани.

„Но дори и това да стане – дърветата и колонията вече ги няма.“ – констатират от дружеството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!