Вдигането на ветото над Република Северна Македония зависи от управляващите и от работата на историците. Това заяви доц. Георги Николов от Македонския научен институт пред БНТ.

Въпросът за ветото над Северна Македония няма директна връзка със случващото се в Украйна. Това е едно много тъжно събитие и за историците винаги войната е нещо минало, но сега става пред очите им, обясни Николов.

Ходовете назад-напред са в зависимост от политическата констелация в РСМ. За чест на нашите политици Николов не е забелязал груба намеса в работата на българските историци. За някои политици историческата комисията служи за измиване на ръцете, а въпросите, които се решават, ако така го караме, 300 години не можем да решим кой какъв е, категоричен бе той.

Според него в РСМ все още не са скъсали с югославската историята. Ние наивно мислехме, че след като Македония се конструира като отделна политическа формация, ще има свобода на словото и най-после българите, които живеят там, ще могат да кажат, че са такива. Не се получи това и с удивление забелязах, че в някои моменти в РСМ положението било по-лошо отколкото в тоталитарна България, каза още Николов.

Коментари