Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира изминалата 2018-а – годината, чийто основен политически герой бе именно той. След бурна дейност като вицепремиер Симеонов излезе от изпълнителната власт и се върна в законодателната като депутат от „Обединени патриоти”. Той даде интервю за агенция ПИК.

– Г-н Симеонов, измина една напрегната година, каква беше тя за вас?
– Година като година. Малко по-различна, защото имах възможност да поема пост в изпълнителната власт, нещо, което досега не ми се е случвало. Няма голяма разлика. Всичко е работа, задачи, изпълнение.
– Видяхте какво е в изпълнителната власт, а в парламента сте депутат от години. Какво сравнение бихте направили?
– В изпълнителната власт могат да се постигат по-бързо резултати, защото всичко зависи от собствената мобилизация и от мобилизацията на екипа, който ръководиш. Както и от възможностите за въздействие върху останалите министри. В Народното събрание по-бавно стават нещата. Там трябва да убеждаваш, да се аргументираш. Но за съжаление, качеството на политическото присъствие в парламента и насложената традиция са такива, че колкото и да се аргументираш, ако нямаш предварителна договореност, играта на управляващи и опозиция фактически блокира всякакви разумни решения. Там те се взимат партийно. Не се взимат в интерес на държавата, колкото и силно да звучи това. Понякога се взимат решения, които може да са вредни за държавата, но това се прави чисто по политически съображения. Прекалено голяма роля играе общественото мнение върху парламента. Ако например има настроение срещу някакъв закон, защото хората масово не са го разбрали, тогава политическите сили си прибират законопроекта и гласуват против или пък го оттеглят. Общественото мнение е обстоятелството, на което политиците плащат данък. А не трябва да е така.

– Защо?
– В желанието си да се харесат на хората, много често се проявява страх от взимане на решение, отказ от отговорност от страна на политиците. Трябва да се знае, че хората, които са професионалисти, трябва да определят бъдещето, а не масата. Знам, че това, което казвам, е скандално, в разрез с марксистко-ленинската теория, която е в главите на повече от 60 процента от българския народ – всички си мислят, че каквото каже народът, това е най-вярното, най-правилното. А то не е така. Ролята на политиците, ролята на управляващите, ролята на интелигенцията я има във веки един народ. И всички те трябва да си поемат отговорността. Когато нещо не се харесва на хората, но е правилно полезно за държавата, някой трябва да излезе да го каже. Има прекалено много обществени заблуди. Било с приемането на закони примерно за чистотата на въздуха, било за приемането на закони, свързани с развитието на зимния туризъм… Не трябва да се приема, че всички заблуди на хората трябва да бъдат обслужвани от политиците. Например аз съм изградил своето поведение на сравнително нов политик, защото идвам от бизнеса. Не се храня от политиката, не съм в нея за власт, за пари, за облаги и постове – не ми пука въобще за това. Дошъл съм да видя какво мога да свърша и аз затова така действам – опитвам се да разрушавам обществените заблуди. Защото по този начин ще помогна на бъдещето на България.

– Вие сте единственият, който се осмели да зададе въпрос за охраната на Ахмед Доган и колко тя струва на данъкоплатците. И какво се случи?
– Случи се, че получих най-сетне отговора. В него се казва, че има няколко заплахи спрямо Доган, които са документирани – рискове за атентат срещу него от чужда държава – знаете коя е тя. Може да звучи като в криминален филм, но е така. И се налага ограничен кръг от хора да го охраняват. Това обяснява защо Доган се е затворил в Сараите и не излиза оттам. Колкото до това, колко струва охраната му, сумите са по-малки от месечната заплата на някои телевизионни водещи. Нямам право да кажа точната цифра. И мисля, че е по-добре да бъде оставен там да стои като парализиран, да не смее да мръдне и някой да го пази, отколкото да се случи нещо, което се е случвало и в развитите страни – знаете, че има висши политици, които биват застреляни на улицата или в колите си. Нека си го охраняват.

– Въпреки че по Конституция у нас няма първа дама, Десислава Радева си има охрана, как ще го коментирате?
– Този въпрос е по-интересен и аз сигурно ще го задам – защо се охранява Десислава Радева. Тя няма право по закона за НСО да бъде охранявана.
– Станахме дори свидетели как колите на НСО се ползват от нея за купуване на рокли.
– Да, видяхме. Ами за какво да се ползват. Тя жената каква работа има, освен да ходи по фитнеси, фризьорски салони, по козметични студиа и магазини. Какво прави тази госпожа. Защо беше наречена първа дама, тя е жената на президента.
– Радева си има и кабинет в президентството, видяхме и че се подписва на коледни картички редом с президента…
– Поредната провинциална матрона, която си е повярвала, че е нещо много значимо в България. И тя ще си мине по пътя и ще си замине, и накрая пак ще стъпи на земята. Но много боли, когато паднеш отвисоко.

– Чувате ли се сега с премиера Борисов?
– Не. За какво да се чуваме. Миналата седмица един път се чухме по повод бургаската болница, която се нуждае от средства. Тя е една от най-големите в България, обслужва минимум три области. Но е в стари постройки, които не са санирани и плащат страшно много пари за отопление, за охлаждане и пр. – все пак вътре лежат болни хора. Спрямо целия комплекс всъщност трябваше да се приложи проектът за енергийна ефективност, какъвто хората си имат. И затова се чух с Борисов за първи път, откакто си подадох оставката. Нямам необходимост да си общувам с величията, с висшите политически фигури на държавата. Не ми е нужно това, не ми вдига самочувствието. Първо Бойко Борисов не е от моята партия, аз съм председател на партия, която съм създал с моите съратници, и нямам нищо общо с ГЕРБ. Второ, по-голям съм от Борисов и ако някой трябва да се обръща за съвет, по-скоро той трябва да ме пита за някои работи. Пък и нямам нужда, така беше и когато бях вицепремиер.

– Идват евроизбори, вие решихте ли дали ще се явите заедно с „Атака” и ВМРО?
– Не. При този видим от всички разнобой в нашата коалиция нищо не можем да решим. Виждате, че лидерът на партия „Атака“ извършва една непрекъсната рушителна дейност на тази коалиция повече от година. Не мога да дам никакъв отговор за момента. Неотдавна имаше обявен политически съвет на коалиция „Обединени патриоти“, на която от „Атака“ никой не дойде. Тая коалиция нещо не я виждам да има бъдеще.
– Българската общност в Одеса ви избра за Човек на годината за 2018 г. Как ви приемат хората, вие правихте много за тях?
– Приемат ме много добре. На България гледат с любов, като на майка. Това е може би една от най-здравите български общности. Наблюдават, вълнуват се от всичко, затова и те са обект на едно по-специално внимание от мен, от НФСБ.

Коментари

loading...