Борисов отговори на Нинова
Бойко Борисов

Случаят „Иванчева“ влезе в поредния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права. Американските констатации за България – малтретиране на арестанти, лоши условия в затворите, полицейски произвол, липса на доверие в правораздавателната система и все по-голям натиск върху медиите.

Поименно са споменати и политици – като Валери Симеонов, заради изказванията му за майките на деца с увреждания и за ромите.

Изводът е, че дори законът да предвижда санкции срещу корупционните практики, правителството не го е изпълнило ефективно и служители във всички правителствени подразделения се занимавали с корупционни практики.

Арестуваните, които говорели за нарушените им права, не получавали възмездие. Според американския доклад условията в затворите и арестите били недопустими, имало насилие срещу лишени от свобода, както и корупция. Цецка Цачева обаче смята, че в затворите всичко е наред.

„Няма пренаселеност в затворите категорично. Навсякъде са осигурени минималните критерии. Има добри резултати, които се приемат и се признават от всичките ни партньори”, коментира правосъдният министър.

Партньорите от САЩ обаче смятат, че над 40% от хората в българските затвори се оплакват от физическо насилие. Същите критики има и към МВР. От министерството обаче не се съгласиха и дори контрираха, че насилието било срещу полицаите.

Генералният извод от американския доклад е, че правителството в България разполага с механизми да разследва и наказва злоупотребите и корупцията, но не ги използва правилно. А усещането за безнаказаност било проблем.

Признат е и засилващият се корпоративен и политически натиск върху медиите. Като примери са посочени спирането на епизод от предаването „Часът на Милен Цветков“, призивите на в. „Телеграф“ и в. „Монитор” БТВ да се „прочисти“ от журналисти като Светослав Иванов, както и арестът на Димитър Стоянов от „Биволъ”. По цитирания в доклада случай от NOVA припомнят позицията си, че епизодът от предаването „Часът на Милен Цветков“ не е излъчен, защото не отговаря на журналистическите стандарти.

Коментари

loading...