Увеличават се медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19

От Националния оперативен щаб отчетоха повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране.

На брифинга в Министерски съвет проф. Костадин Ангелов заяви, че там, където свършва информацията, започва страхът. Една от главните цели на здравните власти са българските граждани да бъдат най-информираните граждани от ЕС, обясни здравният министър и благодари на всички медицински специалисти, а и на медии, които продължават да дават най-доброто от себе си, за да може хората да бъдат информирани.

Оперативният щаб отчете, че добрите тенденции.

Държавният главен здравен инспектор Доц. Ангел Кунчев информира: В момента България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и на 6 място на Балканския полуостров. На 9 място сме по смъртност в ЕС. 15 области имат заболяемост до 150 души на 100 000 души население и 13 области са със заболяемост между 150-300 души на 100 000.

Въведените противоепидемични мерки рефлектират и върху заетостта на болничните легла. Заетите легла за неусложнени пациенти са 32%, а 44% са заетите интензивни легла.

Председателят на НОЩ генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски призова обаче да бъдем внимателни, да не се отслабва бдителността на хората, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфеция и да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати. Тенденциите бързо и лесно могат да се обърнат, особено при разпространението на новите разновидности на коронавируса.

Такива отрицателни и тревожни тенденции се наблюдават в Чехия и Великобритания.

„Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен“, категоричен бе проф. Ангелов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!