вторник, юли 16, 2024

Устойчив е ръстът на заразените с COVID-19 в София

Устойчив ръст на броя на заразените и настанените в болница се регистрира през последната седмица в София. Това сочат данните на директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев, представени на днешното заседание на софийския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Към 9 юли в София са хоспитализирани 155 души, от които 27 са в интензивни отделения.

По време на заседанието бяха обсъдени конкретните дейности, които се пред приемат за изпълнение на новата заповед на министъра на здравеопазването.

От утре се забраняват посещенията във всички дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията се допускат само на открити нощни заведения при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1,5 м.

Освен това не се разрешават групови празненства на открито и закрито с повече от 30 присъстващи.

Културните и развлекателни мероприятия, включително театри, кина, концерти, сценични прояви, могат да се провеждат при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1,5 м. Конгресно-конферентните мероприятия, семинари и изложения също могат да се провеждат при заетост до половината от местата.

Без публика ще се провеждат всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито, които са с тренировъчен и състезателен характер.

Забраняват се посещенията на външни лица в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Преустановяват се присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и в специализираните обслужващи звена от системата на предучилищно и училищно образование, както и във висшите училища.

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерките на обществени места.

Продължават проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт. От утре търговските обекти ще се проверяват за осигуряване на нужната дистанция и носене на предпазни маски.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!